Slovenija
18 ogledov

"Želimo kupce z znanjem"

slovenija 18.06.13, Torbjorn Mansson, DUTB, Druzba za upravljanje terjatev bank, Anže Petkovšek
Akcija se začne konec decembra.

V družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabi banki čakajo, da bo Evropska komisija (EK) dala zeleno luč za prenos slabih terjatev iz NLB in NKBM, s katerimi bi lahko začeli upravljati že konec decembra. "Končni seznam prenosov še ni oblikovan, od tega nas loči nekaj dni," pravi Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB.

Tudi v Abanki Vipa se pripravljajo na izločitev "toksičnih" naložb, a ji mora načrt prestrukturiranja pred tem potrditi EK. Vse tri največje banke bi morale biti do konca aprila naslednje leto očiščene slabih kreditov, predvidevajo finančniki iz DUTB.

Z obveznicami po nakupih

Za delovanje slabe banke je vlada prejšnji teden namenila 200 milijonov evrov. V DUTB bodo v kratkem izdali tudi za 1,13 milijarde evrov obveznic z državnim poroštvom, s katerimi bodo bankam plačali prenešene naložbe. "Denar bomo porabili tudi za delovanje naše ustanove in plemenitenje naložb v portfelju, ki jih bomo kasneje prodali," poudarja Torbjörn Månsson, izvršni direktor DUTB. Obrestne mere za obveznice bodo predvidoma znašale okrog pet odstotkov.

Janez Škrubej, ki skrbi za upravljanje premoženja slabe banke, pa zagotavlja: "Poleg same optimizacije vrednosti, kar je naš primarni cilj, se bomo trudili, da bi pridobili investitorje, ki bodo s svojim znanjem v Slovenijo prinesli dodano vrednost in pripomogli k rasti slovenskega gospodarstva." Dodaja, da je bil del kreditov najbrž namenjen podjetjem, ki so zdaj v stečaju: "Preostala so potrebna finančnega in poslovnega prestrukturiranja. Kjer bomo imeli manjšinske deleže, se bomo s preostalimi lastniki dogovorili za ustrezno prestrukturiranje podjetja, da se pripravi na prodajo. Prodajali jih bomo, ko bo za to ustrezen čas."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.