Slovenija
23 ogledov

"Želimo le žive čebele"

V naslednjih dneh bodo znane dodatne analize mrtvic, cvetnega prahu in cvetoče o Žurnal24 main
Pomori čebel v Pomurju. Izsledki analiz bodo znani v ponedeljek. Židan pravi, da bodo odgovorne huje kaznovali. "Želimo le žive čebele," pa so si enotni čebelarji,

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter glavna inšpektorica inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano Saša Dragar Milanovič so danes obiskali prizadete čebelarje v Pomurju.

"Želimo žive čebele"
Vse čebelarje, ki sumijo na zastrupitev, Noč poziva, naj pomor takoj prijavijo na številko 112, saj le tako lahko odkrijejo vzroke in krivce. "Čebelarji čebel večinoma nimajo zavarovanih, je pa minister Židan dejal, da bo država oškodovanim čebelarjem pomagala," trdi Noč. "Želimo žive čebele, ne pa odškodnin," je bil enoglasen odgovor pomurskih čebelarjev.

"Na dolgem sestanku s čebelarji smo se dogovorili, da je treba najprej raziskati vse vzorce čebel. Minister je poklical v mariborski laboratorij in zahteval čimprejšnjo analizo. Podatki naj bi bili tako znani že v ponedeljek," nam je povedal Boštjan Noč.

"Če je šlo za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS), bo to razkrila analiza. Židan je poudaril, da bodo v tem primeru našli krivce in jih huje kaznovali. Če pa gre za neko sistemsko napako, pri kateri fitofarmacevtska sredstva iz semen prehajajo na cvet in tako zastrupijo opraševalce, bodo pristojne službe nemudoma ukrepale in prepovedale uporabo takšnih preparatov,"
še poudari Noč in doda, da je inšpektorat podvojil nadzor in število inšpekcijskih služb na terenu.

Na vprašanje, zakaj je bila prizadeta prav pomurska regija, Noč odgovori: "Večinoma pomorov se je zgodila ob cvetenju oljne ogrščice. Vsi čebelarji, ki imajo panje ob poljih, poudarjajo, da so se pomori začeli dogajati šele peti dan po cvetenju. Vprašanj je veliko, vendar pa za zdaj o vzrokih lahko le ugibamo."

Poginilo kar deset odstotkov čebel
Pomore čebel v Pomurju je do tega trenutka prijavilo že več kot 20 čebelarjev, ki imajo v lasti okoli 1.300 panjev. "To predstavlja več kot deset odstotkov čebel na tem območju, kar je res skrb vzbujajoč podatek," poudari Noč.

Spomnimo, da so o pomoru čebel v torek in sredo poročali iz krajev Rakičan pri Murski Soboti, Orehovski vrh pri Gornji Radgoni, Dolga vas in Kobilje pri Lendavi. Največja škoda je nastala prav v Rakičanu, kjer je dvema čebelarjema, ki sta imela skupno 300 panjev, poginila polovica pašnih čebel. V četrtek so čebelarji prijavili pogin čebel še v Radencih in v Benici.

Priporočila
Da bi se jim izognili, čebelarji vse uporabnike FFS prosijo, naj jih uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Posebej priporočajo naslednje ukrepe: posebno pozorno branje navodil, uporaba FFS v najnižjih priporočenih odmerkih, uporaba za čebele manj nevarnih pripravkov, škropljenje v večernih urah ali ponoči, pokositev podrasti v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.