Slovenija
4 ogledov

"Želimo si izboljšanje položaja naše manjšine"

Maša za domovino ob dnevu državnosti. Boštjan Tacol
Minister Žiga Turk se je danes v Lendavi srečal z madžarskim ministrom za človeške vire Zoltanom Balogom. Dejal je, da je madžarskega kolego opozoril na stanje slovenske manjšine na Madžarskem, saj si, čeprav se razmere izboljšujejo, želijo izboljšanja njenega položaja.

"Zelo sem vesel, da kot minister slovenske vlade lahko sodelujem na praznovanju tega praznika Madžarske, tudi madžarske manjšine v Sloveniji. Mislim, da s tem z madžarskim kolegom dajeva jasno sporočilo obema narodoma in obema manjšinama, da so odnosi med državama odlični in da se oba zavzemava za to, da tudi v teh kriznih časih poskrbimo za tiste, ki so šibkejši, šibkejši so seveda tudi pripadniki manjšin," je povedal minister Žiga Turk, ki se je danes v Lendavi udeležil slovesnosti v počastitev madžarskega narodnega praznika, dneva svetega Štefana.

Kolego Baloga je ob tem povabil, naj se pridruži praznovanju slovenskega kulturnega praznika v Monoštru, ki ga bo organizirala slovenska manjšina. "In tam bova lahko dala še en tak signal, kot rečeno, obema narodoma, obema manjšinama, in pogledala, kakšen je napredek na področjih, za katera sva zadolžena," je dodal minister.

Po Turkovih besedah mu je Balog obljubil, da se bo zavzel za reševanje težav, med katerimi sta podpis sporazuma o šolstvu in boljše financiranje slovenskega radia v Monoštru.

V nagovoru na slovesnosti ob prazniku je Turk sicer izpostavil, da je vabilo poslanca madžarske skupnosti Laszla Gönca razumel kot iskreno željo, da predstavnik vlade tako potrdi zavzetost slovenske države za vrednotenje kulture in jezika madžarske skupnosti v Sloveniji.

Tudi dan združitve prekmurskih Slovencev praznujemo v duhu prijateljstva in spoštovanja obeh narodov, tudi ta povezuje, in tudi za ta dan bi si želel, da bi ga praznovali vsi prebivalci Prekmurja, je še povedal Turk.

Po njegovih besedah je Slovenija ponosna na to, kako podpira manjšini in njuno kulturo, finančna kriza pa ni prizadela postavk, ki so neposredno povezane z madžarsko kulturo in jezikom.

Predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath pa je na slovesnosti med drugim dejal, da ima krona prvega madžarskega kralja Štefana, katere originalno kopijo so danes za en dan prinesli v Lendavo, poleg simbola vladanja tudi simbol združevanja, današnja prireditev naj bi tako združevala madžarske ter pripadnike drugih narodnosti in ver.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.