Slovenija
1361 ogledov

Želite leteti kot ptica? V tem slovenskem mestu lahko to izkusite

Tehnopark Celje
1/4
Jure Banfi
Na 4000 kvadratnih metrih imajo 57 raziskovalnih in igralnih postaj, s katerimi želijo obiskovalcem približati področje znanosti, naravoslovje in tehnike.

Tehnopark Celje je največji znanstveno zabavni park v Sloveniji, ki navdušuje obiskovalce za znanstvene vsebine. V najem najdete 57 raziskovalnih in igralnih postaj, s pomočjo katerih želijo obiskovalcem približati področje znanosti, naravoslovja in tehnike. Park je postavljen v treh nadstropjih in je velik 4000 kvadratnih metrov.

"Na tej lokaciji se je nekoč nahajala veleblagovnica T, ki se je odprla okoli leta 1970, takrat je bila ta stavba že tudi zelo pomembna in posebna, saj so bile tukaj prve tekoče stopnice in klimatska naprava v Celju, tako da to je bil res zelo primeren prostor za izbiro znanstveno zabavnega parka v Celju. Stavba, ki jo imenujemo tudi čarobna kocka sredi mesta, navdušuje obiskovalce iz celotne Slovenije in tujine," nekaj o zgodovini stavbe pove Marjeta Gmajner, vodja marketinga v Tehnoparku Celje. 

Tehnopark Celje | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

Stavbo je leta 2016 kupila mestna občina Celje in s tem zasnovala projekt Generator. Namen projekta je bila rekonstrukcija objekta, ki bo kasneje prispeval k izboljšanju urbanega okolja. Dela so bila zaključena decembra 2019. Takrat je tehnopark odprl svoja vrata.

Za vsakogar nekaj

"Tehnopark Celje je pravzaprav projekt Generator, ki je bil sofinanciran s strani mestne občine Celje, ki je ustanoviteljica, potem državnih sredstev, del tudi iz CTN programa in seveda iz evropskih sredstev za regionalni razvoj. Lahko rečemo, da je tehnopark pozitiven primer pozitivnega vpliva financiranja evropskih sredstev za družbo in razvoj lokalne okolice," še pove Gmajner. 

Tehnopark Celje | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

"Z igro do zvezd," je slogan tehnoparka, ki sporoča, da naj na vse dogodke, čudesa narave in družbe gledamo vedno z igrivostjo in radovednostjo. Odkar so odprli svoja vrata, se trudijo aktivno dodajati raziskovalne postaje. "Obiskovalcem nudimo več kot 57 raziskovalnih postaj, ki prebudijo otroka prav v vsakem," doda Gmajner.

Pri takšnem številu raziskovalnih postaj lahko res vsak najde nekaj zase in si izbere svojo najljubšo: "Težko je izpostaviti samo eno, vsak najde svojo najljubšo. Bi pa mogoče izpostavila moja najljubša je seveda Birdly, ki smo ga dobili lansko leto, kjer lahko letiš kot ptica, 'the ultimate dream of flying' in to v bistvu res lahko doživiš.

Obiskovalci, ki k njim prihajajo tako iz Slovenije kot tudi tujine, so nad parkom navdušeni. Samo lani jih je obiskalo 40.000 obiskovalcev, se pa ta številka iz leta v leto veča. "Res smo veseli, da smo prejeli tako pozitiven odziv od družbe," doda Gmajner.


sofinancira EU | Avtor: EU EU
Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.