Slovenija
13 ogledov

Zelo dolga vrsta za sobo

Za nastanitveno podporo bodo letos dobili pet dodatnih mest.
Nastanitev društva
Stanovanja. Društvo Kralji ulice ima za program trenutno najetih pet stanovanj, za katera plačujejo od 400 do 750 evrov brez davka. Pomagajo jim MOL, ministrstvo za delo in Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Trenutno je na seznamu kandidatov za program nastanitvene podpore brezdomnih društva Kralji ulice 51 ljudi, na voljo pa imajo 14 postelj, je povedala Špela Razpotnik, vodja programa. V sklopu tega brezdomcem omogočijo bivanje v najetih stanovanjih leto in pol; najemnine ne plačujejo, le postopno večje stroške bivanja, nato pa naj bi se stanovalci bivanjsko 
osamosvojili.

Končalo je devet ljudi
Od leta 2008, ko so projekt začeli, je bilo v program vključenih 28 ljudi; devet ga je uspešno končalo, od tega pet predčasno. Tri so zaradi kršenja pravil izključili iz programa, vendar lahko znova zaprosijo za mesto v enem izmed stanovanj.

“Opažamo, da bi precej stanovalcev tudi po koncu osnovnega programa potrebovalo nadaljnjo nastanitveno podporo, da obdržijo samostojno nastanitev,”
je dejala Razpotnikova. Z Javnim stanovanjskim skladom Mestne občine Ljubljana (MOL) so v ta namen uredili hišo na obrobju mesta, kamor se bo še letos lahko vselilo pet ljudi. “V omenjeno hišo se bodo preselili večinoma starejši s težjimi boleznimi, ki drugih nastanitvenih vizij nimajo,” je razložila.

Brezdomni se morajo za vključitev v projekt prijaviti v društvu Kralji ulice, pred vselitvijo pa se vključijo v pripravljalno skupino. Po letu in pol lahko bivanje podaljšajo za največ pol leta, v društvu pa jih spremljajo tudi po koncu programa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.