Slovenija
43 ogledov

Zemlja ponekod kot čokolino

Poplave v Pomurju
1/9
Lendavainfo.com
Zadnji podatki Agencije RS za okolje (Arso) kažejo, da se je pretok reke Mure ustalil pri 600 kubičnih metrih na sekundo. Velik pretok pa bo Mura ohranila tudi v prihodnjih dneh.

"Pretok Ledave in pritokov so veliki, zadrževalniki in kanali v Prekmurju so polni vode. Visoka Mura še dodatno otežuje odtok Ledave, zato se hidrološke razmere v spodnjem toku Mure in Ledave še ne bodo izboljšale. Visoka podtalna voda in zaledne vode bodo ohranjale poplavne površine," opozarjajo na Arso.

Razmere še vedno kritične

Težave tako večji del občine Lendava pestijo že več dni. Gasilci imajo veliko dela s črpanjem vode iz različnih stavb, narasla voda ponekod ogroža hiše, kar rešujejo s postavitvijo protipoplavnih vreč. Vodo črpajo tudi iz prostorov na nogometnem stadionu Nogometnega kluba Nafta.

"So pa razmere še vedno kritične. Najstarejši prebivalci tega ne pomnijo. Na delu so gasilci iz praktično celotne občine, saj imajo težave tudi okoliške vasi skorajda po celotni občini. Problem pa je Arso, ki ne vzdržuje potočnih strug, pa tudi visoka podtalnica in enostavno ogromna količina vode. Zemlja je ponekod "čokolino“," razmere nazorno opisuje Leon Novak s portala Lendavainfo.com. Opozarja, da so včasih  čistili strugo Ledave in tudi potok Črnec, da nista poplavljala,  vendar "to je bilo pred 40-50 leti".

Zaradi večje količine vode na cestišču je na pomurski avtocesti na priključku Lendava proti Madžarski oviran promet, kažejo podatki prometno-informacijskega centra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.