Slovenija
80 ogledov

Zemljarič: Nisem morilec

Zemljarič Delo
Janez Zemljarič odločno zavrača in kot umazano laž označuje pisanje medijev, da naj bi novembra 2012 podal izjavo, da je treba ubiti prvaka SDS Janeza Janšo.

"Opredeljeno zatrjevanje, ki naj bi ga policiji podala neimenovana oseba, predstavlja umazano laž ter ponovno grobo žalitev moje osebnosti in dobrega imena, zaradi česar bom vsekakor primoran storiti vse potrebno, da se v okviru z zakonodajo predvidenih postopkov intrigant, ki naj bi raznašal navedeno neresnico ter me lažno naznanil, odkrije in ustrezno kaznuje," je Zemljarič zapisal v  izjavi, ki so jo po njegovem pooblastilu poslali iz odvetniške pisarne Kosmač.

Zemljarič je poleg tega v izjavi zapisal, da v celoti zanika vsa neutemeljena in žaljiva namigovanja ter očitke o njegovi vpletenosti v teroristične akcije ter umore pripadnikov hrvaške emigracije ali katerihkoli drugih oseb v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Zatrdil je, da ni morilec ter da je "v okviru vseh svojih zaposlitev, vključno z opravljanjem funkcij v tedanji Službi državne varnosti (SDV), vedno spoštoval pravni red na čelu z ustavo" ter pri tem ni "niti izvajal niti naročal (ali sodeloval pri izvajanju oziroma naročanju) katerekoli teroristične akcije ali likvidacije katerekoli osebe".

Tožil bo publicista Romana Leljaka

V zvezi s podanimi neresničnimi izjavami in žalitvami ter za zaščito svoje integritete in imena je danes na okrožno sodišče v Ljubljani vložil zasebno tožbo zoper publicista Romana Leljaka. Kot je zapisal, ne želi, "da se razprava o zgodovinskih in pravnih vprašanjih glede organiziranosti in delovanja nekdanje SDV prenese na politično raven z izključnim namenom uporabiti tako razpravo kot sredstvo političnih obračunavanj ter zaničevanja določenih posameznikov, zoper katere niti 'raziskovalci polpretekle zgodovine' niti novinarji niso predstavili nobenih dokazov, ki bi kakorkoli utemeljevali podane grobe žalitve".

Zemljarič ob tem v pisni izjavi sicer zatrjuje, da podpira strokovno razpravo, v kateri bi bilo mogoče verodostojno in dokazno podprto odgovoriti na "klevete, podtikanja in žalitve", ob tem pa dodaja, da politizacija teh vprašanj na takšno razpravo gotovo ne more pozitivno vplivati.

Kaj je doslej naredila policija?

Vodstvo SDS zanima, ali je policija izvedla kakršnokoli preiskavo v zvezi z domnevnimi grožnjami predsedniku SDS Janezu Janši in kakšni so bili rezultati te preiskave. Dopisa z zahtevami za pojasnila bodo predstavniki stranke posredovali notranjemu ministrstvu, policiji in tožilstvu, pričakujejo pa takojšnja pojasnila.

Po besedah Jožeta Tanka dokumenti tudi dokazujejo, da je "slovenska Udba razpolagala z množico sredstev za tiho likvidacijo, med njimi tudi z obstojnimi strupi". Zato vodstvo SDS tudi zanima, ali je policija uvedla preiskavo, da bi ugotovila, kje se ta sredstva nahajajo danes. Policijo obenem sprašujejo, "ali je Zlatko Gomilšek, ki je že leta 2006 z likvidacijo grozil tedanjemu premieru Janši, še vedno pripadnik slovenske policije in ali je oborožen".

SDS računa ne več kot 2500 podpisov

Z dostopom do dokumentacije nekdanjih družbeno-političnih organizacij je sicer povezana tudi novela zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki jo je DZ sprejel v torek. V petek pa je SDS vse, ki želijo oddati podpis proti zaprtju arhivov, prek Twitterja pozvala, naj to storijo najpozneje do ponedeljka. S tem se je lotila zbiranja potrebnih 2500 podpisov za začetek postopka za razpis referenduma o arhivski noveli. SDS mora podpise oddati v DZ najpozneje v torek, razen, če bo DS tega dne izglasoval odložilni veto na zakon.

Tanko je danes na novinarski konferenci dejal, da bodo podpisi zbrani že danes, najpozneje pa jutri. V SDS računajo, da bo podpisov bistveno več od potrebnih 2500, vložili pa jih bodo v sedemdnevnem roku, ki je na razpolago.

Komentarjev 10
  • dragec 08:38 04.februar 2014.

    Bagra SDS ovska, Še enkrat pozivam janšo, strnko in predssem Ljeljaka, da javno objave življenjepis Ljeljaka. Kot pripadnik JNA je bil agent KOS, takrat zahrbtne obveščevalne službe, ki je preganjala takrat različno misleče pripadnike JNA. Podomače, bil je pokvarjena zahrbtna ...prikaži veča pizda. Naj se javno objavi, kako je goljufal in okradel veliko ljudi in te umazane svinje Janša uporablja za pripravo knjige o totalitarnih režimih. Tudi on je takrat bil simpatizer UDBE.TO NAJ SEOBJAVI

  • pesekinmorje 07:36 04.februar 2014.

    Slovenija v ledu in temi, sds pa še kar naprej vrta po zgodovini ...

  • mph 01:12 04.februar 2014.

    Nič novega. Ampak to je klasika JJ mašinerije, ven vržejo totalno laž, mahajo z "dokumenti", ki so lahko čisto navaden sekret papir, ker jih nikoli ne bodo pokazali, ... in vztrajno ponavljajo laž za lažjo, ignorirajo resnico za resnico, .... ...prikaži več to je JJ & co. največje zlo, ki je kdaj doletelo ta narod.