Slovenija
33 ogledov

Žemlje ne bodo več izginjale z računov

DURS Anže Petkovšek
Visoke kazni za vse, ki bodo manipulirali z računi. Prvih 14 dni samo opozarjanje.

S 1. julijem bodo začele veljati spremembe zakonodaje na področju poslovanja z gotovino, Davčna uprava RS pa bo poostrila davčni nadzor. 

Spremembe prepovedujejo nameščanje programov na blagajne, ki omogočajo brisanje postavk na računu. Kaznovani bodo vsi vpleteni: pravne osebe, proizvajalci programske opreme in izvajalci. Kazni so izjemno visoke, za pravne osebe od 50 do 250 tisoč evrov.

Najprej zloženke, potem pa ...

Prvih 14 dni po uveljavitvi nove zakonodaje bodo na terenu davčne zavezance le obveščali, delili jim bodo informativne zloženke, izobraževanja pa so pripravili že v preteklih mesecih.  Nato pa bodo začeli pisati kazni – za kazen bo dovolj že, če ugotovijo nepravilnosti pri enem računu.

Davčni inšpektorji bodo fotografirali račune, k sodelovanju pa bodo povabili tudi potrošnike, naj pošljejo fotografije računov, nato pa bodo davčni inšpektorji preverjali na terenu, ali je fotografija enaka računu, ki ga ima davčni zavezanec v bazi. 

Prvi učinki spremenjene zakonodaje bodo znani septembra, takrat bo tudi jasno, kakšen je dejanski promet.

Komentarjev 5
  • wingspan15 16:16 19.junij 2013.

    Če bi bila samo od tega odvisna rešitev naše ekonomije. Tako se bo spet zbiral denar za reševanje bank in pokrivanje slabih (pokradenih) kreditov. Kako bodo prišli do sredstev, ki so bila odtujena in kanalizirana v davčne oaze, pa še vedno nič.

  • mph 16:13 19.junij 2013.

    Več kot pravilno.

  • sweetdogs 16:06 19.junij 2013.

    zdaj se bo pokazalo koliko smo res pripravljeni naredit, da se stvari spremenijo, ko bo treba pošiljat račune... po mojem mnenju bo odziv mizeren, ker je bolj popularno nič naredit in nato protestirat, ko se ti država sesuva