Slovenija
43 ogledov

Zemlji grozi nova Hirošima

Če bi Apophis trčil z Zemljo, bi nastal velik tsunami, ki bi poplavil priobalna Žurnal24 main
Proti Zemlji potuje asteroid, ki bi ob možnem trčenju leta 2036 povzročil ogromno razdejanje in katastrofo, katere razsežnosti bi bile večje od tiste, ki jo je povzročila na Hirošimo odvržena atomska bomba.

Asteroid imenovan Apophis se našemu planetu približuje s hitrostjo 10 km/s (36.000 km/h). Trk asteroida naj bi bil po izračunih znanstvenikov veliko bolj poguben kot atomska bomba, ki so jo odvrgli na Hirošimo. Astronomi se trudijo izračunati točno pot asteroida in posredno s tem iznajti način, kako rešiti modri planet.

 

Asteroid zla in razdejanja

V antičnem Egiptu je beseda Apophis poosebljala demona zla in razdejanja. Demon, podoben kači, je bil odločen, da bo svet pahnil v večno temo.

Odločilno bo leto 2029
V observatoriju Zvenigorod v bližini Moskve vesoljski raziskovalci redno opazujejo in preučujejo vesoljska telesa, da bi razumeli njihovo velikost in notranjo strukturo. Znanstveniki so odločeni, da bodo ugotovili, kako velika je grožnja trka. "Kritični trenutek bo leta 2029, ko bo Apophis obšel Zemljo tako blizu, da bo viden s prostim očesom. Posledice tega bližnjega soočenja se bodo razjasnile, če se bo asteroid leta 2036 vrnil in trčil v naš planet," je dejal astronom Sergej Barabanov . Če bo Apophis potoval skozi določeno točko v vesolju imenovano "ključna luknja", bi lahko zemeljska gravitacija spremenila smer asteroida, kar bi povzročilo katastrofo neomejenih razsežnosti.

Vesoljska agencija Nasa ocenjuje, da bi bil trk asteroida z Zemljo 100.000-krat močnejši od atomske bombe, ki je bila ob koncu druge svetovne vojne odvržena na Hirošimo.

Padec manjšega vesoljskega predmeta v Sibiriji je uničil 80 milijonov dreves. © AFP

 
Katastrofa neverjetnih razsežnosti
Trk bi povzročil veliko večje opustošenje kot 100 let stara skrivnostna eksplozija v Sibiriji, ki je zravnala ki je zravnala precejšen del sibirskih gozdov. 80 milijonov sibirskih dreves. Rusi so pred kratkim odkrili krater, za katerega menijo, da ga je ob trku z Zemljo povzročil manjši vesoljski predmet. Krater so odkrili pod jezerom v bližini reke Podkamenaja Tunguska na zahodu Sibirije, kjer se je zgodila katastrofa.

Razstrelitev ali preusmeritev
Ideje o odvrnitvi asteroida od Zemlje se gibljejo od razstrelitve do preusmeritve s pomočjo vesoljskega plovila. Anatolij Zajcev iz moskovskega obrambnega planetnega centra je mnenja, da bi bilo potrebno razviti obrambni sistem planetov. “Vesoljske predmete je težko opazovati iz Zemlje, zato mislim, da bi bila opazovalna postaja v vesolju najboljša rešitev,” je še dodal.

Rusija je že ponudila izstrelitev vesoljske sonde, s katero bi poskusili na asteroid namestiti oddajnik, ki bi omogočal natančnejše sledenje asteroidu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.