Slovenija
53 ogledov

Zemljišče naprodaj, cesta v zraku

Če se bo motenje posesti nadaljevalo, bo Anton Zupan prisiljen postaviti fizično Žurnal24 main
Anton Zupan. Blejec ogorčen zaradi motenja posesti. Na občini naletel na gluha ušesa. Kje bo dovozna pot do zemljišča, ki je naprodaj?

“Nobeno opozorilo ne zaleže. Motenje moje posesti se nadaljuje. Makadamsko pot uporabljajo tudi tisti, ki imajo dovoze drugje. Pozimi širok plug orje moj sadovnjak, kot kaže, pa se lahko zgodi, da bi po tej poti uredili dovoz še do večje parcele, ki je naprodaj,” je pred dnevi ogorčen dejal Blejec Anton Zupan.

Zupan ima težave z makadamsko cesto ob svojem zemljišču že več let, kot pravi, pa je iz leta v leto slabše, saj je na njej vse več prometa. Ker je cesta ozka in ni predvidena za lokalni promet – le nekaj metrov stran je namreč asfaltirana občinska cesta – vozijo tudi po njegovem zemljišču in mu s tem povzročajo škodo. “Sosedu ne odrekam služnostne pravice, preostalemu prometu pa nasprotujem. Skrbi me, da bi si občinsko vodstvo z različnimi intrigami ali celo na silo prilastilo moje zemljišče in tudi to, kje bo dovozna cesta do okoli pet tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča v bližini, ki je naprodaj za milijon evrov. Kot je razvidno iz katastrskega načrta, je bilo zemljišče – zdaj se vnovič prodaja – prodano kot zazidljivo, čeprav dostopne poti ni. Upam, da jo bodo zgradili s spodnje strani, kjer so že hiše, in da je ne načrtujejo po že omenjeni ozki poti mimo mojega zemljišča,” je pojasnil Zupan, ki je razočaran nad občinsko oblastjo, ker ta za občane nima posluha.

Prodaja bo težek zalogaj
Zemljišče. Po mnenju nepremičninskih agentov naj bi bila cena za zemljišče na Mlinem, na katastrskem območju Želeče, na trgu od 200 do 300 evrov za kvadratni meter, je pa trenutno, ko je prodaja nepremičnin tudi sicer slabša, prodaja zemljišča, ki dosega ceno milijon evrov, po njihovem mnenju zelo velik zalogaj in bo kupca zanj težko najti. Na njem so najprej nameravali graditi luksuzne hišice, zdaj pa ga oglašujejo kot lokacijo, primerno za gradnjo stanovanjskih vil.

Dvojna merila za občane
Moti ga tudi, da za vse občane ne veljajo enaka pravila, saj tisto, kar je dovoljeno nekaterim, ni tudi drugim. “Žena je od očeta podedovala zazidljivo parcelo v Zasipu, vendar na njej ne moremo graditi. Ker ne želimo poti prepisati na občino, nam ta ne da soglasja za gradbeno dovoljenje. Na občini vztrajajo, naj jim prepišemo pot in bi ta postala občinska. Medtem pa je brez določene poti v katastrskem načrtu že omenjena parcela na Mlinem zazidljiva,” je nad dvojnimi merili razočaran Zupan. Zaradi nemoči, da bi zaščitil svoje premoženje, premišljuje celo o postavitvi zapornice, ki bi promet dovoljevala le njegovi družini in sosedu.

Za pojasnilo o dvojnih merilih in motenju posesti smo povprašali tudi blejskega župana Janeza Fajfarja, ki je v pisnem odgovoru pojasnil, da gre v omenjenem primeru za nekategorizirano občinsko pot – za javno dobro –, po kateri občina ne more omejevati prometa. “Omenjeno pot plužimo že vsaj zadnjih deset let. Za pluženje izvajalec Infrastruktura Bled od lanske zime uporablja manjši stroj, da ne povzroča škode na zemljiščih ob makadamski poti. Natančnejših podatkov glede dostopa do zemljišča, ki je naprodaj, pa nimamo,” je še razložil župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.