Slovenija
64 ogledov

Zemljo je dvakrat plačala

V MOL so zatrdili, da nikoli niso bili lastniki zemljišča ob kajakaški progi v T Žurnal24 main
Občina je plačala 318 tisoč evrov za zemljišče, ki ga je že kupila, a izgubila dokument o nakupu.
Kajakaši zadovoljni
Tacen. Z nakupom so zadovoljni na kajakaški zvezi in v Kajak kanu klubu Tacen, kjer ne bodo imeli več težav z dostopom do proge, saj so morali v preteklosti, ko so organizirali tekme, plačevati najemnino. “Do zdaj je bila zapornica ves čas zaprta, zato smo morali vso opremo znositi na rokah, zdaj pa bomo ob progi lahko imeli tudi reševalno vozilo,” je povedal predsednik kluba Milan Črepinšek.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je v petek za 318.600 evrov od Andreja in Marka Česnja kupila 1.062 kvadratnih metrov zemljišča, ki omogoča dostop do kajakaške proge v Tacnu, kjer zdaj poteka svetovno prvenstvo v kajak kanu slalomu. A to zemljišče je že leta 1989 kupila tedanja občina Šiška, nam je potrdilo več virov, to pa je trdil tudi Marko Trškan, ki je pred leti vodil službo za šport na oddelku za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport MOL. A ker se občina ni vpisala v zemljiško knjigo, da je lastnica tega zemljišča, so to pred petimi leti storili dediči prejšnjega lastnika Ignaca Česnja.

“Nikoli v lasti MOL”
“Zemljišče ni bilo nikoli v lasti MOL oziroma njene pravne prednice Občine Ljubljana Šiška,” so zatrdili na oddelku za ravnanje z nepremičninami MOL. Na vprašanje, ali je občina izgubila dokument, ki dokazuje, da je že plačala zemljišče, pa so odgovorili: “MOL ne razpolaga z dokazilom o plačilu zemljišča.”

300 evrov za kvadratni meter je MOL plačala za zemljišče bratov Česenj.

A pred štirimi leti, ko je Česenj zaprl dostop do proge, je Trškan dejal, da obstaja pogodba iz leta 1989 in da bi na občini lahko našli dokument, če bi k zadevi pristopili resneje. Po naših informacijah je občina tudi razpolagala s kopijami kupoprodajne pogodbe, a ni imela originala, s katerim bi se lahko vpisala v zemljiško knjigo kot lastnica. To je pozneje poskušala s soglasjem Česnjevih, a ga ni dobila.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Težav še ni konec
Kljub temu nakupu v Tacnu še ne morejo začeti graditi novega kajakaškega centra, saj še vedno traja denacionalizacijski postopek glede elektrarne in tribun ob progi. Andrej Česenj in njegovi sorodniki namreč zahtevajo, naj jim to vrnejo v naravi, na drugi strani pa si za to prizadevata država in Elektro Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.