Slovenija
30 ogledov

Ženskam počitnice, moškim pričeske

Lik ženske in moškega Shutterstock
Diskriminacija. Ugodnosti le za ženske ali le za moške zaradi 
ekonomske koristi niso dovoljene. Enakopravnost. Tudi če podjetnik diskriminira 
nezavedno, je to 
kršitev.

Potovalna agencija Collegium Mondial Travel prvim tisočim prijavljenim "dekletom, mačkam, bejbam, gospodičnam, plesalkam, bonbončicam, gospodinjam in mamicam" ponuja zastonj namestitev na spomladanskih počitnicah. Tudi če bodo dekleta stanovala v mešanih družbah, bodo do popusta upravičena le ona. Mirko Kralj iz potovalne agencije Collegium Mondial Travel pojasnjuje, da so se za akcijo odločili hipoma in da ni nič narobe, če enemu ali drugemu spolu vsake toliko časa podarijo "kakšen bonbonček".

"Ker je akcija med valentinovim in dnevom žena, je namenjena zgolj predstavnicam nežnejšega spola," pravi Kralj in dodaja, da v podjetju ne ravnajo diskriminatorno, saj načrtujejo in občasno izvajajo tudi akcije samo za moške.

Cenejše počitnice pa niso edini primer razlikovanja plačila na podlagi spola. Ženske so pogosto upravičene do prostega vstopa v lokale, cenejše vstopnine zanje in brezplačne pijače. Nasprotno pa plačujejo več za striženje pri frizerjih. V eni od bolj obiskanih verig frizerskih salonov je razlika med osnovnim ženskim in moškim striženjem ne glede na dolžino las kar 15 evrov.

Izjeme le redko dopustne

Zagovornik načela enakosti Boštjan Vernik Šetinc pojasnjuje, da je "prepoved neposredne diskriminacije na podlagi spola bistveno strožja kot prepoved pri razlikovanju na podlagi drugih osebnih okoliščin". Drugačna obravnava na podlagi spola pa je dopustna le pri nosečnicah in materah ter v nekaterih primerih, ko je blago ali storitev namenjena le predstavnikom enega spola.

"Ekonomski razlogi, kot je večji promet ali večji dobiček, pa sami po sebi ne predstavljajo utemeljenih razlogov za neenako obravnavanje na podlagi spola," dodaja Vernik Šetinc. Prav tako je za kršitev dovolj že "naključen" diskriminatoren učinek, tudi če se kršitelj ne zaveda posledic svojega ravnanja.

Zaposlovanje glede na spol

Pri zaposlovanju je spol lahko le izjemoma upravičeno merilo za zaposlitev. Vernik Šetinc pravi, da je to mogoče le, kadar spol predstavlja bistveno in odločilno poklicno zahtevo ter tako določena osebna okoliščina predstavlja bistven in odločilen pogoj za delo. Dopustno je na primer zaposliti izključno žensko, ki bo na meji pregledovala ženske potnice, ali iskati žensko svetovalko za spolno nasilje, ki bo pomagala žrtvam družinskega nasilja v varni hiši za ženske. "Ne more pa si delodajalec zamisliti, da bodo pri njem kar tako delale le ženske," še pravi zagovornik načela enakosti.

Ob tem opozarja, da je problem diskriminacije v Sloveniji globoko zakoreninjen, strukturen in celo sistemski ter da ni dovolj zgolj sprejeti zakonodajo, ampak je treba tudi poskrbeti, da se bo ta izvajala v praksi.

Komentarjev 1
  • neuromouse 11:44 26.februar 2014.

    Tale "enakopravnost" gre že malo v skrajnosti:https://www.youtube.com/watch?v=sFBOQzSk14c