Slovenija
28 ogledov

Ženskam v Kazahstanu bolje kot pri nas

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Podatek, da je na lokalnih volitvah za županje kandidiralo sedemkrat manj žensk kot moških, potrjuje, zakaj se Slovenija na svetovni lestvici izenačenosti med spoloma uvršča šele na 42. mesto.

Svetovni ekonomski forum je objavil lestvico o uravnoteženosti moških in žensk v 134 državah sveta. Na vrhu je že drugo leto zapored Islandija, kjer sta spola glede na ekonomske razmere, politično udejstovanje, izobrazbo, zaposlovanje in zdravje najbolj izenačena. Tudi sicer nordijske države prednjačijo, saj je na drugem mestu Norveška, na tretjem Finska, četrta pa Švedska. Peto mesto je zasedla Nova Zelandija.

Tri najbogatejše ženske sveta so Kitajke, kaže svetovna raziskava. Zhang Jin, direktorica giganta Nine Dragon paper, ki proizvaja papir, je tako "težka" kar štiri milijarde evrov.

Slovenijo so na lestvici prehitele tudi gospodarsko manj razvite države, kot so Lesoto (8.), Mozambik (22.), Mongolija (27.) in Kazahstan (41.). Za našo državo pa so se uvrstile Francija (46.), Hrvaška (53.) in Grčija (58.). Slovenija je letos najvišje doslej in je primerjavi z lanskim poročilom skočila za 10 mest. Prejšnja leta se je gibala okoli 50. mesta.

Na dnu lestvice sta sicer Čad in Jemen. Zanimivo je tudi, da so ZDA s skokom na 19. mesto prvič v petletni zgodovini lestvice prišle med najboljših 20.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.