Slovenija
24 ogledov

Ženske bolj v ospredje

Povprečno najmlajše (42,2 leta) ženske živijo v jugovzhodni Sloveniji, povprečno Žurnal24 main
Ženske bodo imele v prihodnosti v Sloveniji več besede pri odločanju. Tako pred dnevom žena obljublja vlada. Na čelu podjetij je 30 odstotkov žensk, v parlamentu jih je le 13 odstotkov.

Minister za šolstvo in predsednik sveta vlade za uresničevanje načela enakega obravnavanja Igor Lukšič je priznal, da se rezultati prizadevanj po večji vključenosti žensk v družbi v praksi kažejo prepočasi, vendar pa je cilj vlade, da ženske v vseh segmentih družbe pridejo na položaje, ko bodo enakopravno vključene v odločanje.

Razlika med plačo žensk in plačo moških je bila leta 2008 največja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih. Bruto plača žensk je bila tedaj v teh dejavnostih za 33,8 odstotka nižja od plač moških. Bruto plača žensk pa je bila višja od bruto plač moških v gradbeništvu, v dejavnosti oskrbe z vodo in saniranja okolja ter v prometu.

Slovenija je po številu poslank v parlamentu na predzadnjem mestu med državami članicami EU, saj je poslank le 12. Slabše je uvrščena le še Malta.

Nekoliko bolje je po njenih besedah država uvrščena glede na zastopanost žensk na vodilnih mestih v gospodarstvu. Med nekaj več kot 41.400 ljudmi, ki so bili konec leta 2008 direktorji oziroma direktorice ali menedžerji oziroma menedžerke, je bilo 30,6 odstotka žensk. Slovenija je po razporejenosti moči med spoloma med državami članicami EU na 15. mestu, na svetu pa na 34. mestu, še kažejo statistični podatki.

Drugače pa podatki kažejo glede navzočnosti žensk med študentsko populacijo. Če so bile do leta 1980 v manjšini, se je razmerje nato obrnilo in je v študijskem letu 2007/08 znašalo že skoraj skoraj 60 odstotkov v korist nežnejšega spola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.