Slovenija
1297 ogledov

Napredovala od blagajničarke do managerke v upravi

Ženske Profimedia - fotografija je simbolična
Tudi Anja je svojo kariero začela v trgovini kot blagajničarka, nato je napredovala v namestnico poslovodje. Po šestih letih v trgovini se je kot strokovna sodelavka pridružila oddelku prodaje, nato ekipi nabave, od lani pa je managerka v nabavi.

Marec je na portalu Žurnal24.si že tradicionalno mesec za ženske, kjer številne vsebine v sklopu projekta Mesec za ženske namenjamo prav njim. Moči smo združili s spletno skupnostjo Med.Over.Net, kjer se v marcu posvečajo ženskemu zdravju. Vsebinam lahko sledite na podstrani namenjeni ženskam TUKAJ, na našem podportalu MAMA pa bomo razvajali predvsem nosečke in vesele mamice. 

Podjetje, kjer imajo ženske in moški enakovredno plačo

Tokrat predstavljamo ženske pri HOFERju, ki predstavljajo večinski delež med zaposlenimi in zasedajo vse vrste delovnih mest. Na to statistiko so pri podjetju zelo ponosni.

"Med 215 sodelavkami in sodelavci, ki pri HOFERju opravljajo delo na vodilnih mestih, je žensk kar 75 odstotkov, pred 8. marcem, svetovnim dnevom žensk," sporočajo iz podjetja. Pri HOFERju sodelavke in sodelavci za enako delo prejemajo enako plačilo, medtem ko so v Sloveniji ženske v povprečju plačane 6,1 odstotka manj (gre za začasne podatke Statističnega urada RS za leto 2022), v Evropski uniji pa je povprečna razlika med spoloma kar 13 odstotkov.

"S strani podjetja sem vedno čutila močno podporo, saj sem imela odprte vse možnosti za napredovanje, pomembno je bilo samo, da se z delom dokažem. Razlik med spoloma pri našem delu ali napredovanju ni," pravi Sandra, poslovodkinja v eni od 92 HOFERjevih trgovin. V podjetju se je zaposlila pred 16 leti kot prodajalka, nato napredovala v namestnico poslovodje in kasneje v poslovodjo.

 

Napredovala od blagajničarke do managerke v upravi

Tudi Anja je svojo kariero začela v trgovini kot blagajničarka, nato je napredovala v namestnico poslovodje. Po šestih letih v trgovini se je kot strokovna sodelavka pridružila oddelku prodaje, nato ekipi nabave, od lani pa je managerka v nabavi. "Veseli me, da sem del podjetja, ki me je skozi celotno 15-letno pot podpiralo in spodbujalo pri osebnem in profesionalnem razvoju," je dejala.

Svojo zgodbo o napredovanju je delila tudi Suzana, ki je pri HOFERju začela delati kot študentka, zdaj pa je regionalna vodja prodaje: "Hvaležna sem, da svoje delo opravljam v podjetju, ki je tako dobro organizirano, ima jasno zastavljeno strategijo, določena pravila in kjer odločitve temeljijo na objektivnih dejstvih."

Med višjim vodstvom 57 odstotkov žensk

To so le tri zgodbe o napredovanju žensk na vodilna mesta, na katerih je pri HOFERju večina žensk, in sicer 75 odstotkov. Tudi med višjim vodstvom je njihov odstotek visok - 57. V podjetju spodbujajo razvoj in karierno napredovanje še z internimi in eksternimi izobraževanji. Ob tem imajo skrbno oblikovan plačni sistem, ki je vnaprej znan in za vse enak, zato tudi ženske in moški za enako delo prejemajo enako plačilo.

Pri HOFERju za enako delo zagotavljajo enako plačilo, ki je po njihovih navedbah nadpovprečno v panogi. Z novim letom so ga vsem zaposlenim še povišali in tako na primer bruto plača prodajalca v najvišjem plačilnem razredu za 40 ur na teden prvič presega 2.000 evrov mesečno.

Ob tem se je njegova plača v zadnjih štirih letih povišala za več kot 400 evrov bruto in zdaj za kar 750 evrov oziroma 60 odstotkov presega minimalno slovensko plačo. Tudi HOFER prodajalec, ki dela 30 ur na teden, prejme 20 odstotkov več, kot je slovenska minimalna plača za 40 ur na teden.

"Pri HOFERju so prepričani, da ravno raznoliki zaposleni s svojimi različnimi kvalifikacijami, izkušnjami in osebnostmi odločilno pripomorejo k skupnemu uspehu podjetja. Zato tudi spodbujajo raznolikost in so kot prvi trgovec v Sloveniji podpisali Listino raznolikosti," dodajajo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.