Slovenija
20 ogledov

Ženske kvote tudi v podjetjih?

telefon, telefoniranje Boštjan Tacol
Ministri EU za zaposlovanje in socialne zadeve bodo danes v Bruslju poskušali doseči dogovor o uvedbi ženskih kvot v upravah podjetij, ki kotirajo na borzi. Prvoten predlog je razvodenel, kvote naj ne bi bile zavezujoče.

Okoli 5000 podjetij, ki kotirajo na borzi, naj do leta 2020 zagotovi, da bo 40 odstotkov neizvršnih članov njihovih upravnih odborov žensk, sicer jih bo doletela kazen, je pred dvema letoma predlagala tedanja komisarka za pravosodje Viviane Reding.

Predlog komisije naj bi veljal za podjetja na borzi, ki imajo več kot 250 zaposlenih in njihov letni promet presega 50 milijonov evrov. Za javna podjetja je komisija predlagala, naj 40-odstotno žensko kvoto dosežejo do leta 2018.

Ohlapen predlog

Zdaj je na mizi občutno razvodenel kompromis, po katerem uvedba kvot ne bo zavezujoča, temveč le politični cilj. Določa, naj članice delujejo v smeri tega cilja z uvedbo ustreznih pravil o izbiri in imenovanju neizvršnih članov uprav.

A tudi ta kompromis še nima zadostne večine. Podpira ga 16 članic, med njimi tudi Slovenija. Razplet današnjega zasedanja bo odvisen predvsem od stališča Nemčije, ki prav danes potrjuje domačo zakonodajo s tega področja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.