Slovenija
29 ogledov

Ženske letos v pokoj pri 57 letih

Starši se zdaj dogovorijo, kdo bo uveljavljal bonus za otroka. Po reformi ga bo Žurnal24 main
Upokojitev. Za ženske je letos potrebna starost višja za štiri mesece, pokojninska doba pa za tri.

Ženske se letos, dokler ne bo začel veljati novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, lahko upokojijo pri starosti 57 let ter s pokojninsko dobo 37 let in pol. Starost se namreč še po reformi iz leta 1999 zvišuje za štiri mesece na leto, pokojninska doba pa za tri.

Ženske, ki imajo le 15 let zavarovalne dobe, bodo šle letos lahko v pokoj šele s 63 leti, tiste z 20 leti pokojninske dobe pa z 61 leti starosti.

Moški, ki želijo letos v pokoj, morajo biti stari 58 let in imeti 40 let pokojninske dobe. Če imajo le 15 let zavarovalne dobe, pa se bodo letos lahko upokojili šele pri 65 letih.

Bonusi za otroke
Starost se letos lahko za enega otroka zniža za pol leta, za dva otroka za 15 mesecev, za tri za 27 mesecev in za vsakega naslednjega otroka še za 15 mesecev. Pri tem starost pri moških ne sme pasti pod 58 let, pri ženskah pa ne pod 53 let.

Ženskam, ki so začele delati pred 18. letom, se starost lahko zniža še za deset mesecev za vsako leto dela pred 18. letom. Vendar znižanja ne sme biti več kot na 53 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.