Slovenija
5 ogledov

Ženske še vedno manj plačane od moških

Secop, delavka, delavec, proizvodnja Jerca Božič Kranjec
Povprečna bruto plača moških tudi lani višja od bruto plač žensk.

Lani je povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1639 evrov, žensk pa 1550 evrov. Povprečna mesečna bruto plača žensk je tako dosegla 94,6 odstotka plače moških, torej je bila od njihove nižja povprečno za 89 evrov, je ugotovil statistični urad.

Povprečne plače moških in žensk so se najmanj razlikovale v dejavnosti poslovanje z nepremičninami, in sicer za 1,7 odstotka oz. 28 evrov v korist moških.

V nekaterih dejavnostih na boljšem

Bruto plače žensk so bile v povprečju višje od bruto plač moških v dejavnosti gradbeništvo (za 16,4 odstotka), v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 12,5 odstotka) in v dejavnosti promet in skladiščenje (za 12,3 odstotka). V teh dejavnostih so bile ženske v manjšini, vendar so pretežno opravljale bolje plačana dela.

Največja razlika na Gorenjskem

Povprečne bruto plače moških in žensk so se v lani najmanj razlikovale v statistični regiji jugovzhodna Slovenija, in sicer za 1,1 odstotka oz. 17 evrov v korist žensk. Najvišja razlika je bila v gorenjski statistični regiji, kjer so ženske v povprečju zaslužile 10,6 odstotka oz. 174 evrov manj od moških.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.