Slovenija
15 ogledov

Ženske v prvi bojni vrsti

Za zdaj edina moška, ki kandidirata, sta župan Janković in Miha Jazbinšek. (Foto Žurnal24 main
Kandidatke. Janša v boj proti Jankoviću poslal Mazej Kukovičevo. Ženski nabor pomeni, da so se stranke predale, ocenjujejo analitiki.

Največja opozicijska stranka – Slovenska demokratska stranka (SDS) – bo za županjo Mestne občine Ljubljana kandidirala nekdanjo ministrico za zdravje in bodočo poslanko Evropskega parlamenta Zofijo Mazej Kukovič.

Po že napovedani kandidaturi Mojce Kucler Dolinar za NSi in Mete Vesel Valentinčič za DeSUS je to že tretja kandidatka za županske volitve. Za zdaj neuradno pa naj bi tudi Socialni demokrati (SD) za županjo kandidirali Metko Tekavčič. Med že znanimi kandidati sta sicer še Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) in zdajšnji župan Zoran Janković.

"Skrb za ljudi"
Zofija Mazej Kukovič. Najnovejša kandidatka za ljubljansko županjo je povedala, da bi med drugim poskrbela za prostor v vrtcih za vse otroke ne glede na stalno prebivališče staršev, tudi tako, da bi organizirala centre za varovanje na domu. Za prebivalce središča bi uvedla bolj življenjski dostop z avtomobilom, športni park Stožice pa bi upravljala kot podjetje, ki mora ustvarjati donos, iz katerega se vračajo dolgovi. Garažne hiše pod tržnico ne bi gradila.

V SD in LDS še neodločeni
“V SD se bomo o kandidatu odločili do konca meseca, ko bomo tudi predstavili listo. Na njej ne bo imen, ki bi privlačila volilce, ampak bodo tista, za katere se ve, da so v stranki in so pripravljena zanjo tudi delati,” je dejala Tekavčičeva. Prav tako kandidate še skrivajo v LDS. “Kandidat bo znan šele, ko bo o tem odločal svet mestnega odbora (MO) LDS, sejo bo imel v prvih dneh septembra,” je povedal predsednik MO LDS Aleš Zalar. Ocenil je, da verjetno ne bodo podprli Jankovića, ampak bodo imeli svojega kandidata, čeprav so vse možnosti še odprte. “Na zadnji seji sveta smo ugotovili, da nimamo županskega kandidata,” pa je dejal predsednik MO Zaresa Pavel Gantar. Ali bodo podprli Jankovića, se bodo odločili po sestanku z njim.

Stranke so se vdale
“Stanje je pač tako, da je aktualni župan zelo velik favorit,” je dejal politični analitik Matevž Tomšič. A dodal, da so za to v veliki meri zaslužni tudi njegovi politični nasprotniki. Če bi ga želeli premagati, bi morali o kandidatu razmišljati vsaj leto prej oziroma takoj po prejšnjih volitvah. “Takrat bi se lahko dejansko odločili za tako rekoč prvokategornike,” je pojasnil.

“Če bo SDS izbrala Zofijo Mazej Kukovič, bo to še en pokazatelj, da so se pravzaprav vse stranke na mestnih volitvah v Ljubljani predale,” pa je že pred izbiro ocenil analitik Vlado Miheljak. Dodal je, da to sicer ne pomeni, da je s kandidatkami kaj narobe, ampak da stranke ne želijo “pokuriti perspektivnih kadrov”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.