Slovenija
3 ogledov

Ženske živijo dlje

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bliža se mednarodni dan žensk, 8. marec. Ženske še vedno v povprečju živijo dlje kot moški, rojevajo vedno starejše, so vedno bolj izobražene in za svoje delo še vedno manj plačane kot moški.
Ob nespremenjenih razmerah umrljivosti lahko deklica, rojena leta 2009 v Sloveniji, pričakuje, da bo dočakala nekoliko več kot 82 let, deček pa malo manj kot 76 let, so sporočili iz Statističnega urada RS.

Ob prihajajočem dnevu žena je Statistični urad RS objavil podatke različnih spektrov življenja žensk v primerjavi z moškimi.

Ženske imajo v povprečju 43 let
Po podatkih statističnega urada je bilo sredi leta 2010 v Sloveniji nekaj več kot 2.049.000 prebivalcev, od tega je bila dobra polovica žensk.
Povprečna starost žensk je bila malo več kot 43 let, povprečna starost moških pa skoraj 40 let.

Med prebivalci, starimi do 59 let, je več moških kot žensk, med starejšimi od teh pa se delež žensk povečuje in med prebivalci, starejšimi od 90 let, jih je že 80 odstotkov. Pričakovano trajanje življenja vseh prebivalcev se tudi v Sloveniji še podaljšuje: v zadnjih 10 letih (od leta 1999 do 2009) se je pričakovano trajanje življenja za moške podaljšalo za štiri leta in pol, za ženske pa za tri leta in pol.

V letih od 2007 do 2009 je največ deklic dobilo ime Lana. Starši so se pri izbiri imena za novorojene deklice velikokrat odločili še za imena Eva, Sara, Nika ali Zala.
Statistični urad

Prvi otrok pri 28,5 letih
Ženske se danes odločajo za materinstvo pozneje kot pred leti. Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se je v Sloveniji v zadnjih desetletjih postopoma povečevala. Leta 1979 so bile matere ob rojstvu prvega otroka stare povprečno skoraj 23 let, leta 2009 pa že 28 let in pol. Vedno manj je tudi parov, ki pred rojstvom otrok sklenejo zakonsko zvezo. V letu 2009 se je več kot polovica novorojenčkov rodila neporočenim materam; 30 let prej, leta 1979, je bilo v Sloveniji takih novorojenčkov nekaj manj kot 12 odstotkov.

Po podatkih Statističnega urada RS delež zaposlenih žensk v primerjavi z moškimi močno prevladuje v poklicih s področja vzgoje in izobraževanja, zdravstva, farmacije, prava, socialnega dela, računovodskih, knjigovodskih, kadrovskih in tajniških del, prodaje, osebnih storitev in storitev čiščenja.

62 odstotkov žensk z diplomo
Inovativnost, znanje in izobrazba so ključnega pomena pri osebnostnem razvoju in vključevanju na trg dela.

Do leta 1980 so bile ženske v Sloveniji med študentsko populacijo še vedno v manjšini, po tem letu pa se je razmerje obrnilo, so zapisali na statističnem uradu. Leta 2009 je bilo okoli 18 tisoč diplomantov terciarnega izobraževanja in od tega je bilo skoraj 62 odstotkov žensk.

Obsojene zaradi kaznivih dejanj
Med nekaj več kot 7.500 polnoletnimi obsojenci je bilo v letu 2009 skoraj 900 žensk, ki jim je bila za glavno kazensko sankcijo izrečena zaporna kazen. Najpogosteje izrečena kazen je bila pri obeh spolih zaporna kazen od tri do šest mesecev. Skoraj 49 odstotkov žensk med vsemi obsojenimi je bilo obsojenih zaradi kaznivega dejanja zoper premoženje (tatvina, goljufija, rop …), nekaj več kot 10 odstotkov pa zaradi kaznivega dejanja zoper pravni promet. Pri moških je bilo nekaj več kot 43 odstotkov kaznivih dejanj zoper premoženje in skoraj 10 odstotkov zoper javni red in mir, je danes sporočil statistični urad.

Ženske dlje uživajo pokojnino
Decembra 2010 je bilo nekaj več kot 580.000 prejemnikov pokojnin ali 28 odstotkov celotnega prebivalstva (decembra 2008 je bil ta delež 27-odstoten).

V domovih za starejše del svojega življenja preživi več žensk kot moških. V letu 2009 je bilo med 16.200 oskrbovanci tri četrtine žensk. Skoraj 63 odstotkov vseh oskrbovancev je bilo starejših od 80 let. Najpogostejši vzrok za sprejem v dom je bila pri obeh spolih bolezen.
Statistični urad

Čas trajanja prejemanja pokojnine se povečuje, deloma verjetno zaradi daljše življenjske dobe, deloma pa tudi zaradi zgodnjega upokojevanja v preteklosti. Upokojenkam, ki jim je v letu 2009 prenehala pravica do pokojnine, so to v povprečju prejemale 21 let in pol, moški pa le 16 let in 7 mesecev.

Stopnja revščine pri ženskah višja

Stopnja tveganja revščine je najvišja pri starejših ženskah. Pod pragom tveganja revščine je v letu 2009 živela približno četrtina žensk, starih 65 ali več let.

Ženske umirajo zaradi bolezni srca
V letu 2009 so bili najpogostejši osnovni vzroki smrti pri ženskah bolezni srca in ožilja (47 odstotkov), sledile so jim maligne novotvorbe – rak (27 odstotkov). Moški pa so pogosteje umrli zaradi malignih novotvorb (35 odstotkov) in šele nato zaradi boleznimi srca in ožilja (33 odstotkov).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.