Slovenija
14 ogledov

Ženski v vodstvu in pogodba

Gašpar Gašpar Mišič Nataša Čepar
Nova prva nadzornica GašparGašpar Mišiču ponudila pogodbo v podpis.

"Luka ima v vodstvu nadzornega sveta dve ženski," je dejala nova predsednica nadzornega sveta (NS) Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc, sicer zastopnica Prve osebne zavarovalnice. Njena namestnica je postala Elen Twrdy, dekanja Fakultete za pomorstvo in promet. NS je včeraj potrdil pogodbo za predsednika uprave, ki so jo Gašparju Gašparju Mišiču ponudili v podpis še isti dan, rok pa ima do petka. V skladu s pogodbo bo prejemal 11 tisoč evrov bruto plače, kar pomeni približno pet tisoč evrov neto. Vsota se ne razlikuje od tiste, ki so jo prejemali Mišičevi predhodniki in znaša petkratnik povprečne plače v Luki Koper.

Mišič zadovoljen

Mišič je povedal, da je zadovoljen in pričakuje, da bo dobro delal, zato računa na petletni mandat.V pogodbi ostaja tudi klavzula, za katero se je zavzemal sam, da se odpoveduje vsakršni odpravnini. Kranjčeva je še menila, da  je položaj v Luki nevzdržen in si iger z upravo ne morejo več privoščiti.

Družba bo v kratkem objavila tudi poziv kandidatom za tretjega člana uprave, saj je  član uprave Marko Rems odstopil in bo najpozneje februarja zapustil Luko. Pogoj bo strokovna podkovanost luški dejavnosti. V skladu z novim statutom delavski direktor nima več pooblastil za zastopanje družbe, za sprejemanje odločitev pa sta potrebna dva člana uprave.

Novi statut "visi"


"Modri nadzorniki bi z odločitvami počakali, da se zadeva glede statuta dokončno odloči na sodišču. Statut je neskladen z veljavno zakonodajo," je prepričan Rajko Stankovič iz Društva malih delničarjev, ki je minuli četrtek na koprsko okrožno sodišče vložilo zahtevo za prekinitev postopka vpisa sprememb statuta Luke Koper v sodni register do pravnomočne odločitve glede izpodbojne tožbe na to temo. Ker roki za odgovore še niso potekli, sodišče o tem še ni sprejelo nobene odločitve. Tako ostaja v veljavi stari statut in ne novi, ki je Mišiču „pristrigel krila".

Godlja za nadzornike

"To je godlja, za nadzornike razmere res niso enostavne, a dejstvo je, da morajo ravnati v dobro družbe in ne v korist posameznih delničarjev. Nadzorni svet tudi v tej situaciji ne sme biti neoperativen," poudarja Miha Juhart, pravni strokovnjak. Sodna razveljavitev novega statuta učinkuje za nazaj, vendar Juhart ob tem poudarja, da morebitne spremembe statutarnih določil ne smejo vplivati na odločitve nadzornikov. Glede Mišičeve razrešitve po njegovem velja biti previden, saj mu že iz imenovanja pripadajo določene, na sodišču iztožljive, pravice.

ZPIZ še ni obveščen

Na ZPIZ-u poudarjajo, da je ena izmed podlag za vstop v obvezno zavarovanje delovno razmerJe, ki se dokazuje s pogodbo o zaposlitvi. "Zaradi suma kršenja zakona o matični evidenci (izjava za javnost glavne inšpektorice RS za delo) Zavod še ni prejel v pristojno reševanje omenjene zadeve," so povedali na ZPIZ. Na vprašanje kakšna je kazen za morebitni prekršek, niso odgovorili


Komentarjev 20
  • mph 15:59 17.oktober 2013.

    Če jo niso janšisti uspeli, se ni za bat. Enako za Interevropo, če je preživela SDSovca na sedežu, bo tudi vse druge.

  • mph 15:58 17.oktober 2013.

    Kot rečeno, me bistveno bolj moti ta politična srenja, ki je tako družno stopila skupaj proti njemu, ko je obljubil razkrivanje malverzacij. Glede na to,da je ni firme v Slo, ki kaj služi ali pa tudi ne, kjer ne bi ...prikaži več bilo političnega kadrovanja, je to zelo zanimivo.Zato vsa podpora Mišiču in upajmo, da bo imel kaj pozitivnega za pokazat kljub polenom .. kaj polenom, hlodom, ki mu jih bodo pridno metali pod noge.

  • Avatar čavez
    čavez 08:27 17.oktober 2013.

    Slovenska ovčetina je spet šla žejna čez vodo.