Slovenija
51 ogledov

Žerdin ni več urednik Dnevnika

Žerdin ostaja pri Dnevniku kot novinar. (Foto: IFP) Žurnal24 main
Žerdin ne bo več odgovorni urednik Dnevnika. Zaradi revolta novinarjev naj bi nadzorni svet Dela z dnevnega reda umaknil razrešitev odgovornega urednika Koširja.

 

Žerdin odhaja februarja
Odgovorni urednik Dnevnika Ali Žerdin je z upravo časopisne družbe Dnevnik podpisal sporazum, po katerem bo 10. februarja prenehal opravljati funkcijo odgovornega urednika. Vendar pa ostaja pri Dnevniku kot novinar.

Še preden je bila znana ta odločitev, smo iz zanesljivih virov izvedeli, da je direktor Dnevnika Branko Pavlin sprožil postopek za razrešitev Žerdina. 

Kaj je v ozadju?
Kot smo izvedeli iz različnih virov na Dnevniku, je ta razdeljen na dva dela. Stran, ki podpira Žerdina, trdi, da naj bi bila njegova naslednica Suzana Rankov. Spet drugi viri so nam zatrdili, da si Rankova te pozicije sploh ne želi in da so to zlonamerna podtikanja.

Ali ima Žerdin še vedno tudi večinsko podporo aktiva novinarjev, se bo pokazalo na njihovem naslednjem zboru. Za razrešitev odgovornega urednika lahko Dnevnikov aktiv novinarjev poda le mnenje, za imenovanje novega odgovornega urednika pa uprava potrebuje tudi soglasje aktiva.

"Dnevnik je razdeljen na dva pola in kmalu se bo pokazalo, kateri uživa večjo podporo. Zdi se mi, da je največji problem generacijska luknja, saj mlajši strmijo k drugačnemu novinarskemu pristopu kot starejši," nam je zaupal vir na Dnevniku, ki pa je hotel ostati anonimen.

Vzroka za razrešitev dosedanjega odgovornega urednika, ki je nasledil Mirana Lesjaka, naj bi bila tudi padec branosti ter lobiranje iz ozadja novinarjev, ki Žerdina ne podpirajo, a so blizu Branku Pavlinu.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zamenjava tudi na Delu?
Po naših neuradnih informacijah naj bi nadzorni svet Dela na jutrišnji seji načrtoval razrešitev odgovornega urednika Dela Darijana Koširja. Neuradno naj bi bila kandidatka za njegovo naslednico Romana Dobnikar Šeruga, ki naj bi na kandidaturo že pristala. Ker pa se je novica o razrešitvi Koširja po Delu hitro razširila, naj bi zaradi vsesplošnega revolta nadzorni svet točko razrešitve odgovornega urednika umaknil z dnevnega reda.

Za komentar smo poklicali predsednika uprave Dela Jurija Giacomellija: "Res je, da se jutri sestane nadzorni svet, a po mojih informacijah točke za razrešitev odgovornega urednika Dela nikoli ni bilo." To nam je zatrdil tudi član nadzornega sveta Brane Piano.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.