Slovenija
19 ogledov

Žerjav o možnih rešitvah Primorja

Primorje Ajdovščina Žurnal24 main
V proračunu denarja za sodelovanje države pri reševanju gradbenega podjetja Primorje ni, je danes v Ljubljani pred sejo Ekonomsko-socialnega sveta ponovil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav.

Pred nekaj dnevi je menil, da vlagajo vse napore, da vendarle najdejo rešitev in da podjetje ne propade. Vendar pa rešitev ne vidi v tem, da bi ga financirala država, saj "ni Božiček, da bo delila po podjetjih takšne in drugačne subvencije". "V proračunu sredstev za te namene ni. Za Primorjem čakajo v vrsti še mnoga druga podjetja. Če bi želeli na enak način reševati vsa, bi v proračunu potrebovali nekaj milijard. Teh sredstev pa ni," je izpostavil Žerjav. V času, ko se ima namen umikati iz gospodarsva, bi bilo po njegovem mnenju narobe, da bi se odločila za lastništvo podjetja.

Žerjav bi SID banko

Minister je nedavno kot "smer možne rešitve" za Primorje omenjal SID banko. Medtem se pojavljajo ugibanja, na kakšen način bi država v to zgodbo lahko vpletla to državno finančno institucijo. Primorje je podjetje v težavah, SID banka pa po zakonu o njenem delovanju v imenu in za račun države opravlja dejavnosti zavarovanja izvoznih kreditov in investicij ter program izravnave obresti.

Primorje je februarja na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podalo vlogo za državno pomoč. Ajdovska družba bo brez novih obratnih sredstev in bančnih garancij za nove posle konec marca izpolnjevala pogoje za začetek postopkov po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Komentarjev 2
  • vest 20:54 16.marec 2012.

    Lastniki naj dokapitalizirajo svojo nesolventno firmo. Če bo država vlagala naš denar bo ta kmalu izginil po raznih kanalih. Katere nove posle pa je v firmo pripeljala nova ne sabo plačana predsednica uprave. Do sedaj je bila večinomale strošek za ...prikaži več delavce pa ni mogla priskrbeti niti kvalitetnih delovnih rokavic.

  • Žurnalček 13:04 16.marec 2012.

    No boste videli , kako se bo našel denar za reševanje majnih pritlikavčkov in pikzigmarjev v PREKMURJU . Boste smo videl! Prekmurec zabiti ENO veliko gradbeno podjetje v SLO moramo imeti in če ti to ni jasno ODSTOPI ! Al ...prikaži večl so tudi tebi že severni sosedje in STABAG že napolnili strankarsko blagajno in tvoj račun , kakor so ga Finci tvojemu šefu !!