Slovenija
23 ogledov

Žerjava skrbi arbitraža

Predsedniki političnih strank bodo ne glede na to, ali so v vladi ali opoziciji, Žurnal24 main
Zapiranje arhivov. Pahor se je uklonil Janši in sklical vse predsednike strank.

Javnost bo lahko prebirala poročila predsedniku vlade. Do srede jih morajo napisati direktor arhiva Dragan Matić, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjan Selan in sekretar nacionalnega sveta za varnost.

Tema: zakaj so prepričani, da je treba spremeniti zakon in pred javnostjo zapreti arhive nekdanje Službe državne varnosti (SDV).

Bi sodnik lahko tožil?
Imuniteta
. Ker je priprtemu sodniku Milku Škobernetu ukinitev imunitete izglasovala le parlamentarna komisija, plenum pa o tem glasuje šele jutri, je bil poslanec SDS Jože Tanko danes prepričan, da je bilo s priprtjem Škoberneta brez glasovanja na plenumu povzročeno nezakonito stanje in bi Škoberne državo lahko tožil. Predsednik parlamenta Pavel Gantar je take navedbe zanikal; prepričan je, da so bili postopki parlamenta korektni. V sredo bo o Škobernetovi imuniteti odločalo še sodišče.

Vlada organizirano zaprla
Povod dodajanja sega v leto 2009, ko so raziskovalcu Igorju Omerzi onemogočili dostop do določenih dokumentov SDV, pozneje pa vpogled vanje omogočili mladi raziskovalki.

Da je bil v zadevi Omerza postopek nezakonit, je za Slovensko tiskovno agencijo ocenil tudi pravnik Rajko Pirnat. Meni, da za to ne bo odgovarjal nihče, saj je “očitno vlada to storila organizirano”.

Politika bo zasedala
Primer Omerza je vznemiril opozicijo. Predsednik SDS Janez Janša je v nedeljo Pahorja pozval, naj zoper šefa Sove in arhiva sproži disciplinska postopka, novelo arhivskega zakona umakne iz procedure in “zaradi nezakonito zaprtega arhivskega gradiva Sove” skliče predsednike parlamentarnih strank.

Sestanek je Pahor sklical za jutri, trdi pa: “Ne ščitimo ljudi iz prejšnjega sistema.”

Neorganizirano v arbitražo
Predsednik SLS Radovan Žerjav predlaga širitev dnevnega reda, saj po njegovih informacijah vladne priprave na arbitražo “niso vodene sistematično in organizirano”. Zato predlaga razpravo o pripravah in zbiranju podatkov o slovensko-hrvaški meji za postopek priprave na arbitražo po arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.