Slovenija
17 ogledov

Žerjavisti bodo stavkali

luka koper bobo Žurnal24 main
Današnja pogajanja med sindikatom žerjavistov in Luko Koper so bila neuspešna, zato bodo v petek ob 6. uri začeli s stavko.

Predstavniki Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v Luki Koper in uprave družbe so danes spet sedli za pogajalsko mizo. Ker dogovora niso dosegli, bodo jutri stavkali do izpolnitve zahtev, je potrdil sindikalist Mladen Jovičič

Uprava Luke Koper je sicer mnenja, da je storila vse, kar je v njeni moči in pristojnosti, da do napovedane stavke ne bi prišlo. Tako je predstavnikom sindikata ponudila vrsto predlogov, ki pa so jih ti zavrnili. Menijo še, da so stavkovne zahteve nezakonite in da razlogov za stavko ni.

Čeprav je ob koncu torkovih pogajanj Jovičič dejal, da obstajajo orisi nečesa, kar bi lahko do petka privedlo do dogovora, so bila pogajanja neuspešna. Tako Jovičič kot uprava sta bila po zadnjih pogajanjih skopa s podrobnostmi o vsebini pogovorov. Jovičić je povedal le, da so se lotili najprej najlažje rešljivih zahtev sindikata.

Iz Luke pa so v torek sporočili, da sta na pogajanjih obe strani "vzpostavili konstruktiven dialog in izkazali pripravljenost k iskanju zadovoljivih rešitev".

Glavna zahteva žerjavistov je zaposlovanje novih delavcev in izboljšanje varnostnih pogojev. Uprava se po njihovi oceni že leta drži strategije nezaposlovanja in delo žerjavistov v veliki meri namesto redno zaposlenih opravljajo preobremenjeni podpogodbeni delavci, kar po njihovi oceni poslabšuje varnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.