Slovenija
14 ogledov

Žerjavisti pred stavko

luka koper bobo Žurnal24 main
Žerjavisti na pogajanjih z upravo. Jovičić: Namesto da bi vsi uživali sadove, se borimo za elementarne pravice, ki spadajo v začetek industrijske revolucije.

Žerjavisti Luke Koper se bodo pred za prihodnji teden napovedano stavko pogajali z upravo. "Naši ljudje so preobremenjeni, dela se veliko preveč, posebej na kontejnerskem terminalu, kjer so varnostne razmere izredno slabe," pravi Mladen Jovićić iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, ki združuje približno 300 zaposlenih. "Posledično so pogoste delovne nesreče, še posebej, ker iz vrst podpogodbenih delavcev prihajajo ljudje, ki niso dovolj usposobljeni. Poleg tega delajo v nezakonitih razmerah, so preutrujeni in nimajo niti tedenskih počitkov."

V upravi Luke pravijo, da so odprta vprašanja že rešili oziroma jih rešujejo, napoved stavke pa razumejo predvsem kot odziv na uvedbo nove organizacije dela na kontejnerskem terminalu, po kateri morajo upravljalci dvigal v posamezni izmeni delati uro in pol več kot prej. "To so naložili nam, redno zaposlenim, medtem ko morajo podpogodbeni delavci delati tudi po 16, 18, 20 ali 24 ur skupaj," odgovarja Jovičić. Slednji, po njegovi oceni jih je že zdaj dvakrat ali trikrat več kot redno zaposlenih, naj bi delali tudi do 250 ali 300 ur mesečno. Delovne razmere je po februarski krizi na zahtevo nadzornega sveta že preverjala zunanja revizija, ki je ugotovila, da je poslovanje zakonito. "Da, a le za redno delo, podpogodbeni delavci dobijo vedno nakazano le minimalno plačo, preostali denar pa v gotovini," opozarja Jovičić.

Uprava se zgleduje po Trstu

Četudi na upravi pravijo, da je povečan obseg dela posledica nenehnega povečevanja pretovora in pomanjkanja delovne sile v času dopustov ter začasen ukrep, za katerega bodo žerjavisti dodatno nagrajeni, so v sindikatu prepričani, da ni tako. Uprava se po njihovi oceni drži strategije nezaposlovanja že leta in se pri tem zgleduje po sosednjem Trstu, kjer so že nekaj let nazaj naredili stoodstotni outsourcing. "Ljudje, ki so delali preko svojih firmic in so jim postavili nemogoče norme, enostavno niso zmogli več in so ustavili delo," opisuje Jovičić. "Luka je ena redkih v Sloveniji, ki ji v teh časih uspeva, da ji promet raste, mi pa se, namesto da bi skupaj uživali sadove, borimo za elementarne pravice, ki spadajo v začetek industrijske revolucije."

Komentarjev 2
  • olaf 14:16 22.julij 2011.

    Uredništvo bi moralo preveriti resničnost izjav pred objavo. Tokrat vas je ta Jovičič lepo potegnil. Sicer pa, če je to res, zakaj kot predsednik sindikata te zadeve ne prijavi pristojnim inšpekcijam? Očitno je ta zgodbica le za Žurnal. Resnica pa daleč stran.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 12:32 22.julij 2011.

    Tule pa nekdo laže,če tile žerjavisti delajo po 14 ur skupaj sem jest tramvaj?Če pa res delajo,kaj pa potem dela delovna inšpekcija pa njihovi pof..........sindikalisti.....Tole je eno samo nakladanje