Slovenija
49 ogledov

Žerjavisti stavkajo, Luka KP šteje škodo

Vodja sindikata žerjavistov Mladen Jovičič. Nataša Čepar
Žerjavisti v Luki Koper so ob šesti uri začeli s stavko. Predstavniki Luke Koper ocenjujejo, da je do 9.30 nastalo že 150 tisoč evrov škode. Pri tem niso upoštevani odškodninski zahtevki ladjarjev.

Ob tem v Luki Koper še ocenjujejo, da v grobem stavka sto ljudi na kontejnarskem terminalu, medtem ko na drugih terminalih delo poteka nemoteno.

Prvi mož sindikata žerjavistov, ki ga vodi Mladen Jovičič in ima 380 članov, je s potekom stavke zadovoljen in poudarja, da bodo vztrajali do izpolnitve vseh stavkovnih zahtev.

Po njegovem mnenju bi morala Luka Koper že pred leti zaposliti vsaj 30 novih žerjavistov, ne pa da najema "bosanske sužnje", ki delajo tudi do 24 ur neprekinjeno in dvakrat prekoračijo število dovoljenih ur za 630 evrov na mesec.

Opozarja tudi na stiske teh delavcev, ki so najeti prek agencij in jih izkoriščajo. To se izkazuje kot najem storitev, čeprav gre za najem delovne sile in da je zadeva zrela za inšpekcijo, ta pa ne ukrepa.

Luka Koper: Prva stavka po t. i. pivski stavki

"V zadnjih 50-ih letih se je v Luki Koper zgodila le ena stavka, tako imenovana pivska stavka zaradi piva v menzi. Sedaj je prva stavka po tem," so povedali na tiskovni konferenci uprave Luke Koper.

"Ne bomo talci ene skupine ljudi. Stavka je nezakonita, za kar smo pridobili pravno mnenje, zato bodo sprožili ustrezne postopke proti odgovornim," poudarja predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko.

Po njegovem mnenju je cilj stavkajočih le destabilizacija razmer v družbi. Stavka naj bi v prvih treh urah povzročila za 150 tisoč evro izpada prihodkov.

K temu ni prišteta posredna škoda morebitne odškodninskih zahtevkov ladjarjev, predvsem pa izpada ugleda med poslovnimi partnerji.

Po mnenju uprave je stavka sprožila odločitev, povezana z racionalizacijo poslovanja, da žerjavisti po novem delajo 5,5 efektivne ure namesto prejšnjih štiri v sicer osemurnem delavniku. V upravi pravijo, da je to začasen ukrep in da bodo zaposlili še 13 novih žerjavistov.

Sindikat pristaniških delavcev stavke ne podpira

Sindikat pristaniških delavcev, ki združuje okoli 250 članov, stavke ne podpira, saj menijo, da gre za priviligiranje žerjavistov in delavcev na notranjem železniškem prometu, pravi Gregor Mislej.

Stavka vpliva tudi na Intereuropo

"Ker prihaja do zastojev pri manupulacijah v Luki Koper, obstaja možnost povišanja stroškov zaradi stojnin prevoznih sredstev," razmere ob stavki žerjavistov opisujejo v Intereuropi. "Posledice omejujemo z intenzivno komunikacijo z vsako posamezno stranko in iskanjem najprimernejše rešitve. Zaenkrat večjih finančnih posledic ne pričakujemo; v kolikor bi se stavka nadaljevala pa obstaja tudi ta možnost."

Komentarjev 6
  • souldigger 09:00 30.julij 2011.

    V Luki bi mogli vsi drugi prej stavkat kot Žerjavisti, če se že gleda glede na plačo in delovnih pogojev! Vsi podpogodbeniki imajo zelo slabe in nizke plače. Če bi bilo v Luki vodstvo urejeno, podpogodbenikov na terminalih sploh nebi ...prikaži več smelo biti! Tega na svetu ni nikjer, v nobeni Luki, le v Sloveniji. Vodje teh podjetji, ki delajo za Luko ter imajo delavce pobirajo lepe denarce, delavci pa le malo tega denarja kar mu bi sicer pripadalo, če b i delal pod Luko Koper. Tako da tu znotraj se dogaja samo ena kraja denarja in nič drugega, kot povsot drugod po Sloveniji!

  • privat 20:01 29.julij 2011.

    mimo grede ...kaj niso zato postavili TAKEGA za prvega moža sindikata??' Ja postavi bed,...pa vladaj. kaj se on revež razume u politiko,tudi če zna brati??

  • privat 19:59 29.julij 2011.

    vse to ni nič dokler se vlada ne zamenja in ne začne poslušati delovce in upoštevati zakone...poglejmo državna firma pa neizplačuje nadur??Ali to nebi dobilo zdravstvo,policija ,vojska..=??'Zakaj so že vsi v Si plačani z minimalno plačo a delajo maximalno??' Ali ...prikaži več ni minimalna plača za minimalno delo?? Za vse so krivi novinarji in sindikati..oblastniki...no vsi ti ki resnično nič ne delajo