Slovenija
20 ogledov

Zganile so se univerze, prvi dan upora

Študentski protest Anže Petkovšek
Protest. Zaradi varčevanja bodo javne univerze danes med 10. in 11. uro prekinile vse dejavnosti.

“Skrajni čas je, da se tudi fakultete oglasijo v javnosti,” pravi Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata Slovenije. Danes bodo v znamenje nestrinjanja s proračunskimi rezi, zaradi katerih pravijo, da je resno ogroženo visoko šolstvo, študenti in profesorji za nekaj ur protestno prekinili vse dejavnosti na univerzah v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.

Ogrožen bo študij

“Naslednje leto se obeta dodatno znižanje sredstev, kar pomeni več kot 16 odstotkov v dveh letih. To nam bo onemogočalo izvajanje javne službe,” pojasnjuje dekan akademije za gledališče, radio, film in televizijo Miran Zupanič. Senati so se za prekinitev dela odločili, ker po njihovem mnenju dialog z ministrstvom ni zalegel, v tem času pa bodo delavcem in študentom predstavili posledice varčevanja. Čeprav Marinčič meni, da bo akcija pomembna, se morajo po njegovem mnenju vodstva univerz in fakultet zavedati, da to ne bo dovolj. “Prenehati morajo izvajati ukrepe, ki posegajo v plače, in reorganizirati programe,” opozarja. “Z dejanji nas morajo prepričati, da resno mislijo, kar govorijo v javnosti,” zaključuje.

Komentarjev 2
  • deželan 14:00 01.december 2012.

    V razvitem svetu ima javni sektor v povprečju z gospodarstvom sledeča razmerja : v šolstvu večje za 10%V zdravstvu manjše za 1%v javni upravi večje za 4%Pri nas pa so plače v javnem sektorju večje ...prikaži več za 18% kot v gospodarstvu. To je prinesla Virantova plačna reforma. Slovenski plačni svet je narobe plačni svet: delavci v zasebnem sektorju delajo, plačni rekorderji iz javnega sektorja pa stavkajo. Med te rekorderje sodijo tudi sindikalisti...hec do konca !

  • korisnik_9778 20:21 30.november 2012.

    Delam v gospodarstu in v času krize je bila je bilo prvo kar so naredili pri nas,da moramo narediti več z manj ljudi. Verjemite da je bilo to težko dojeti in še težje sprejeti, ampak ko pogledaš resnici v oči ...prikaži več gre. In danes res delamo več z manj ljudi. Torej naj se tak način udejani povsod. Tudi na univerzah. Pa da nebo pomote , plača ni zaradi tega večja ampak manjša. Sprejmimo dejstvo da je kriza tu in se moramo boriti z njo vsi ne samo delaci v gospodarstvu. Tudi v JAVNI UPRAVI.