Slovenija
89 ogledov

Zgodbe, ki ne držijo

Žurnal24 main
Ob dnevu človekovih pravic v Tacnu pripravljajo ogled dokumentarnega filma o delu policistov v romskih naseljih. O tem, kako je interveniranje videti v praksi, smo se pogovarjali s policistom.

Zgodbe, ki krožijo med ljudmi, da policisti ne upajo posredovati v romskih naseljih, ne držijo, nam na začetku zatrdi policist, ki ni želel biti imenovan. Ker je delal na območju Grosupljega, mu izkušenj pri delu z Romi ni primanjkovalo.

Težavni so mladi Romi
"Včasih je kakšen tak primer- ko kdo na primer vidi, da se več ljudi pretepa, v bližini pa je ena patrulja in policista ne posredujeta. Ampak saj nimata kaj posredovati, že predpisi tako določajo. Ekipa mora biti približno tako močna, da zagotovi tudi svojo varnost," pove in v nadaljevanju pojasni: "Nekateri policisti niso želeli sami iti (v romsko naselje, op.p.)- in tudi vodstvo je zahtevalo, da se intervenira takrat, ko je dovolj ljudi. Saj to je logično. Dva policista- to ni nič, če imaš opravka z 20 mladimi Romi. Ni smiselno, da gresta samo dva, ker bosta poškodovana, če samo eden nekaj narobe reče...Ta bojazen res obstaja; strah, da ne bi upal iti v romsko naselje, pa ne. Romi so zelo eksplozivni, sploh ti mlajši," pove in doda, da sam nikoli ni imel težav.

Rominja, ki je pred leti postala policistka: Nataša Brajdič Slivšek je glavna junakinja dokumentarnega filma, ki bo na ogled danes popoldne v Tacnu. V filmu je prikazano, da ozaveščanje prebivalcev romskih naselij o varnostnih vprašanjih poteka na nekoliko drugačen način, na primer z delavnicami za otroke. Več o Natašini zgodbi si lahko preberete tukaj.

"Pomembna je komunikacija"
Na vprašanje, ali je to odvisno od odnosa policista ali tega, "Kakšen dan" ima Rom, odgovarja: "Oboje je važno. Pomembna je komunikacija." V prispodobi navrže, da je komunikacija z Romi videti tako kot obisk tovarne- če hočeš pojasnila, se najverjetneje pogovarjaš z direktorjem, pri Romih pa s tistim, ki je višje na nihovi hierarhični lestvici. "In če je kaj narobe, se sami med sabo naprej menijo kar v svojem jeziku. Začnejo kričati, napadati in če enkrat pride do tega, je konec."

Več kot pol dela s Strojani
Kot pravi, nikoli niso bili problematični starejši Romi, temveč mlajši, stari okrog 15 let. "Pri mladih je tako, da ko začne eden kričati in metati stvari naokoli, začnejo to delati tudi ostali," pove in se spomni najbolj intenzivnega obdobja ukvarjanja z Romi: "V Grosupljem smo imeli takrat, ko so bili tam še Strojani, več kot pol dela z njimi. Ostali (npr. iz Oaze, Mlačevega) niso bili problematični. Malo drugače je bilo s tistimi iz Smrekca- pa tudi tam niso vsi enaki."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.