Slovenija
0 ogledov

'Zgodi se tudi nam in žal se je'

Žurnal24 main
Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov je Nataši Pirc Musar zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov izrekel globo v višini 830 evrov. "Zgodi se tudi nam," je dejala Pirc Musarjeva.

Plačilni nalog je bil pooblaščenki vročen v ponedeljek, isti dan pa ga je pooblaščenka Nataša Pirc Musar tudi plačala.

Kot so sicer še sporočili z urada informacijske pooblaščenke, je državni nadzornik glede na vlogo informacijskega pooblaščenca ravnal strožje kot sicer. "V skladu z ustaljeno prakso v primerih podobnih kršitev državni nadzorniki odgovorni osebi izrekajo zgolj opomin, ne pa tudi globe," so zapisali.

Pirc Musarjeva: Zgodi se tudi nam
"Zgodi se tudi nam in žal se je," je v zvezi z globo povedala Pirc Musarjeva. Kot je pojasnila, so se na začetku delovanja urada – v letih od 2003 do 2005 – ti podatki "očitno manj pazljivo dajali na spletno stran".

Informacijska pooblaščenka je poudarila, da so v uradu po Jelinčičevi prijavi prečesali spletno stran. Ob tem je dodala, da so bile sodbe, ki jih je navajal predsednik SNS, s stališča varovanja osebnih podatkov sicer v redu, našli pa so nekatere druge. Ko so odkrili, da so bili v nekaterih sodbah upravnega sodišča res objavljeni imena, priimki in naslovi strank, so zablokirali spletno stran, je pojasnila.

"Pirc Musarjeva je uničevala dokaze in ovirala postopek"
Popoln nesmisel je, da je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar oglobila samo sebe, je povedal Zmago Jelinčič. Vse sodbe v Sloveniji so po njegovih besedah javne. Kot je pojasnil, to pomeni, da so javni tudi vsi podatki, objavljeni v teh sodbah. Vrhovno sodišče ima tako objavljene vse podatke – kdo koga toži in kdaj, je dejal.

Jelinčič je tudi povedal, da je Pirc Musarjeva lagala, ko je dejala, "da ni sprožila postopka proti meni osebno". Prav ona je namreč podpisala akt, v katerem v prvem stavku piše, da je odprla postopek, je povedal.

Pirc Musarjeva je po njegovih besedah dan po tistem, ko je ugotovila, da so v SNS na njeni spletni strani našli javno objavljene sodbe, te sodbe izbrisala. "Ko smo objavili, da jih je izbrisala, pa so se sodbe čudežno spet pojavile, vendar v anonimizirani oblikibrez osebnih podatkov," je povedal Jelinčič. To po njegovem pomeni, da je "uničevala dokaze in ovirala postopekto pa je kaznivo dejanje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.