Slovenija
860 ogledov

Katastrofa, bojijo se, da bi ostali brez pitne vode

onesnaženje Občina Hoče - Slivnica
Stanje vode v zajetjih budno spremljajo. Domačini, ki se s pitno vodo oskrbujejo iz zasebnega zajetja, so že ostali brez pitne vode. Kdo je kar v potok nelegalno odložil večje količine odpadnega blata še ni znano.

Za zdaj še neznani storilci so na Območju Pivole nad tamkajšnjim botaničnim vrtom kar v potok nelegalno odložili večje količine odpadnega oz. grezničnega blata. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan si je kraj ogledal in bo o ugotovitvah v torek poročal predstavnikom okoljskega ministrstva.

Blato je razloženo na vsaj dveh lokacijah, in to na precej zahtevnem terenu, kar bo zahtevalo veliko ročnega dela in daljši čas trajanja sanacije. Ob tem je za zdaj največja težava, ker morajo najprej najti primerno lokacijo za začasno odlaganje mešanice blata in zemlje ter kamenja pri načrtovanem strojnem čiščenju. 

"To bo nemogoče ločiti in pomeni dodatno težavo pri sežigu materiala. Vendar je treba najprej očistiti, kar se da očistiti. Gre pa za 300 do 400 metrov dolgo območje ob potoku. Ocenjujemo, da gre za vsaj 200 kubičnih metrov materiala. Dodatna škoda je povzročena tudi v ribnikih botaničnega vrta, kjer so gojili različne redke rastline. Škodo tam je praktično nemogoče ovrednotiti," je dejal Šestan.

Sanacija bo zahtevna tudi finančno

Sanacija bo zagotovo draga, a Šestan ocene o tem za zdaj še nima. Najprej je po njegovem potrebno ugotoviti, kam lahko odpeljejo odpadke in koliko bo stalo njihovo uničenje. K temu pa bo treba dodati še delo, ki ga bo v glavnem moralo opraviti Vodno-gospodarsko podjetje (VGP) Drava Ptuj.

Občina takšne sanacije finančno zagotovo ne bo zmogla, zato bo Šestan ob torkovem sestanku na ministrstvu za okolje predlagal, da skupaj najdejo primerno lokacijo za odlaganje in nekoga, ki bo poskrbel za uničenje, prav tako pa, da bi pripravili sanacijski program po zakonu o varstvu okolja, tako da bi nadzorno funkcijo pri sanaciji prevzelo pristojno ministrstvo.

Storilca za zdaj še niso odkrili, na Policijski upravi Maribor so za STA povedali, da še vedno poteka intenzivna preiskava. Občina medtem vse, ki stanujejo ob Hočki cesti ali Pivolski cesti in imajo nameščene kamere, da opravijo pregled posnetkov, ki bi lahko dali odgovor na to, kdo stoji za dejanjem.

Zasebno zajetje onesnaženo

Hoški župan Marko Soršak je za STA povedal, da za zdaj do onesnaženja pitne vode ni prišlo, bodo pa vztrajali pri tem, da odgovorni spremljajo stanje vode v njihovih zajetjih. Drugače je z zasebnim zajetjem vode v neposredni bližini, kjer so analize pokazale prisotnost snovi, ki jih v vodi ne bi smelo biti. Občina je prizadetim občanom pomagala s tem, da so izpraznili, očistili in dezinficirali zajetje, gasilci pa so jim pripeljali vodo.

Tudi župan ne ve, koliko bo stala sanacija območja in kdo bo to plačal, trenutno se trudijo zlasti z iskanjem začasne lokacije za odvoz blata.

"Upam, da bodo vsi nasprotniki sežigalnic v Sloveniji končno tiho, saj mora Slovenija sama poskrbeti za svoje odpadke. Ne moremo biti večno odvisni od tujine, saj nekoč bodo vsi zaprli svoje meje in potem ne vem, kaj bomo naredili," je še dodal Soršak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jakec42 07:54 08.junij 2021.

    Upam da dobijo to barabo!

  • miho 20:56 07.junij 2021.

    Ne vedo, kam lahko odložijo odpadke? Ni čudno, da so ga odložili kar tam ob potok, ko pa tudi sami niso vedeli, kam z njimi. Ne vem pa, zakaj bi greznični odpadki bili nevarni - ali ni to kompost v bistvu?