Slovenija
23 ogledov

Zgodovina naj se pokaže

Na Savski cesti so med drugim našli 250 grobov, od tega tretjino povsem novih. A Žurnal24 main
Savska cesta. Arheologi za izkopavanja potrebujejo še en teden.

Ugotavljamo, da gre za naselbine, ki se vlečejo do Jelenovega klanca.
Milan Sagadin

 

Arheološka izkopavanja na Savski cesti bodo v primeru ugodnega vremena končana v enem tednu, sicer pa najpozneje do začetka maja, je napovedal Draško Josipovič iz podjetja Magelan. Od njih sta odvisna konec obnove in odprtje. Kranjska mestna uprava bo po izkopavanjih potrebovala še en mesec, tako da bo rok za odprtje do konca maja verjetno ujela.

Prvotni roki pred pol leta
Spomnimo; cesto so zaprli pred dobrim letom. Po prvotnih napovedih pa naj bi jo spet odprli oktobra, vendar pa so načrti med deli doživeli nekaj občutnih sprememb, tako da so rok odprtja prestavili za pol leta. Arheološka izkopavanja bi se morala prvotno tudi končati v štirih mesecih, vendar pa jih je podaljšalo odkritje globoke naselbinske plasti.

Obseg izkopavanj večji

“Prvotno smo mislili, da je bilo območje grobišče, zdaj pa ugotavljamo, da gre za naselbine, ki se vlečejo do Jelenovega klanca,” je pojasnil nadzornik arheoloških izkopavanj Milan Sagadin. Prečesati je bilo treba tudi del, kjer so širili cesto in prestavili oporni zid. “Obseg izkopavanj se je precej povečal,” je poenostavil, hkrati pa priznal, da ni dovolil nadaljevanja gradbenih del, dokler omenjenih plasti niso raziskali.

Župan strpno neučakan
Zaradi povečanega obsega izkopavanj in tolmačenja pogodbenih obveznosti je v odnosu med občino in izvajalcem prišlo tudi do nekaterih trenj, ki pa na hitrost izkopavanj po ocenah Sagadina niso vplivala. Kot nadzornik ocenjuje tudi, da so bila izkopavanja izvedena kakovostno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.