Slovenija
67 ogledov

Zgodovina se ponavlja

Pivka 1889
1/2
NUK
Zapisi o ledeni ujmi in gmotni škodi iz leta 1900 so na las podobni poročanju o aktualni slovenski katastrofi.

"Česa takšnega ne pomnimo," so besede, s katerimi se je velikokrat začelo opisovanje ledene ujme, ki je v začetku meseca ohromila velik del države. A vsekakor ne gre za katastrofo, ki se je zgodila prvič. Med Postojnčani so po spletni pošti zaokrožili zapisi iz slovenskega literarnega mesečnika Dom in svet, ki je o podobni nesreči na Notranjskem poročal januarja leta 1900. Žledolom je prizadel Notranjsko v noči na 15. december 1899.

"Ne pomni sedanji človeški rod take nesreče na drevju, kakor je zadela v noči 14. na 15. grudna prošlega leta Pivko in Vremsko dolino na Notranjskem. To je katastrofa, ki se ne pripeti v toliki meri niti vsako stoletje. Ta katastrofa je t. zv. "žled", kateri je pokončal v tej noči 95% dreves v omenjeni pokrajini."

Tako so zapisali v reviji, ki je sicer veljala za izrazito literarno, izhajala pa je med letoma 1888 in 1944. Izvod hranijo v Narodni in univerzitetni knjižnici, dostopen pa je tudi prek spleta.

"Lahko je torej umeti, da se je vse lomilo: lomile so se veje od debel, lomila so se drevesa kar čez sredo debla; druga je zopet ovilo, semtertje je celó drevo vzdignilo iz tal."

Članku so priložene fotografije polomljenega drevja na Pivškem, ki so kot črno-bela različica fotografij na istem območju izpred dveh tednov.

Opustošenje, ki ga je v preteklih tednih žled povzročil v skoraj polovici slovenskih gozdov, sicer občutno presega škodo iz žledolomov v zadnjih desetletjih, ko je bilo uničene do največ 8% gozdne površine. Za jugozahodni del Slovenije je žled nekoliko bolj značilen. V minulih desetletjih je bilo tam več žledolomov, najhuje pa pomnijo leta 1980.

 

Komentarjev 7
  • zdrej 12:23 18.februar 2014.

    Pa nehajte že s takimi idiotizmi in nerazgledanostjo. Ne bi se čudil, da potem še za potrese rečete, da jih ustvarja človek umetno, pa poplave (Čeprav precej dokazov nazorno nakazuje, da je za poplavni val na dravi kriv človek :-( ), ...

  • Pepe007 08:05 18.februar 2014.

    Židan je čisto prav povedal. Leta 1899 ni polomilo nič daljnovodov :).

  • AtaSmrk 23:18 17.februar 2014.

    Razlog je v tvoji izjemno nizki inteligenci in nerazgledanosti. Sneži iz različnih plasti ozračja pri različnih temperaturah. Žled se naredi običajno ob temperaturni inverziji in danes je bilo pač v višjih plasteh bolj mrzlo. Ampak ne, lažje je delat teorije ...prikaži več zarote, ki ne zahtevajo uporabe možganov, no saj, takim kot si ti, to niti ni dano :)