Slovenija
17 ogledov

Zgodovinske knjige bodo pisali na novo

Med najdenimi predmeti je bilo različno, zelo dobro ohranjeno, orožje. Žurnal24 main
Nemški arheologi so v bližini Hanovra odkrili preko 600 predmetov, ostankov velike bitke med Rimljani in Germani iz tretjega stoletja. Najdbe nasprotujejo uveljavljenemu prepričanju, da so v tem času Rimljani že zapustili sedanje ozemlje severne Nemčije.
"Na novo bomo morali napisati zgodovinske knjige, saj smo do zdaj menili, da so se aktivnosti Rimljanov na tem območju končale okoli leta 10. Zdaj vemo, da se je to zgodilo vsaj 200 do 250 let kasneje," je prepričana Lutz Stratmann, ministrica za znanost pri regionalni vladi Spodnje Saške.

Popolnoma ohranjene najdbe
Več tednov je skupina arheologov preiskovala območje, najdba je bila obilna. Različno orožje, sekire, puščice, podkve in ostali predmeti so tako dobro ohranjeni, da so znanstveniki lahko deloma rekonstruirali potek bitke. Domnevajo, da so germanska plemena premagala visoko organizirano in tehnološko superiorno vojsko Rimljanov. "Menim, da so Germani pripravili zasedo, vendar pa so Rimljani nato odgovorili zelo hitro s katapulti in lokostrelci. Prišlo je do maovne bitke mož na mož," je krvavo bitko opisala arheologinja Petra Lönne. Dodala je, da bodo iskali še naprej – upa, da bodo našli kakšne utrdbe ali celo vojno grobišče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.