Slovenija
13546 ogledov

Zgodovinsko zmagoslavje Roberta Goloba, polom Bratuškove in Šarca

Svoboda Robert Golob Anže Petkovšek Volilna konvencija stranke Gibanje Svoboda, na kateri so predstavili programska izhodišča in kandidate za državnozborske volitve.
Rezultati vzporednih volitev kažejo na velikansko zmagoslavje Roberta Goloba, polom SAB in LMŠ in slab rezultat Levice.

Rezultati vzporednih volitev, ki jih je objavil Pop TV, kaže, da je zmagovalec tokratnih državnozborskih volitev Gibanje Svoboda, ki je prejelo 35,8 odstotkov glasov. 

Če bo končni rezultat podoben, gre za najvišji rezultat kakšne stranke na volitvah v parlament. Stranka Mira Cerarja je leta 2014 na volitvah dobila 34,49 odstotka glasov, zanjo je glasovalo 301.563 volivcev.

Drugo najvišje število glasov je osvojila SDS 22,5 odstotka glasov.

Rezultati vzporednih volitev, ki jih je opravila Mediana za Pop TV in TV Slovenija, so pokazale takšen rezultat:

Volilna projekcija | Avtor: Zajem zaslona, TV Slovenija Zajem zaslona, TV Slovenija

Gibanje Svoboda 35,8 % oz. 42 sedežev
SDS 22,5 % oz. 26 poslancev
NSi 6,8 % oz. 8 poslancev
SD 6,6 % oz. 7 poslancev
Levica 4,4 % oz. 5 sedežev

Pod parlamentarnim pragom so:
LMŠ 3,8 % 
Povežimo Slovenijo 3,2 %
SAB 2,9 %
Državljansko gibanje Resnica 2,6 %
Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec - 1,8 %
Naša prihodnost in Dobra država 1,6 %
Piratska stranka 1,6 %
SNS1,6 %
Nestrankarska ljudska lista Gibanja zdrava družba 1,5 %
Vesna 1,4 %
ZLS 0,6 %
DeSUS 0,5 %
Lista Borisa Popoviča 0,5 %
Domovinska liga 0,2 %

Vzporedne volitve, ki jih je objavil Pop TV, so opravili danes in ne vključujejo rezultatov predčasnih volitev. 

Republiška volilna komisija bo prve neuradne in nepopolne rezultate objavila pred 20. uro. 
Udeležba do 16. ure je bila 49,3 %.

Izjave takoj po objavi rezultatov vzporednih volitev 

Marta Kos, podpredsednica Gibanja Slovenija je v prvem odzivu za TV Slovenija izrazila presenečenje nad rezultatom in volilno udeležbo. 

"Navdušeni smo, presenečeni smo, res nismo pričakovali takšne razlike. Predvsem pa nismo pričakovali takšnega rezultata. Želeli smo si visoke volilne udeležbe in to je najpomembnejši  rezultat današnjega dneva. Da so naši državljani in državljanke ugotovili, da imajo pravico in dolžnost oddati svoj glas in s tem vplivati na to, kaj se bo v naši Sloveniji dogajalo in tudi kaj bo z našo Slovenijo v tujini."

Kosova je pojasnila tudi, da zakaj se je šele prejšnji teden aktivno vključila v delovanje stranke kot nova podpredsednica, medtem ko ni niti na kandidatni listi. "Po bolezni našega predsednika smo potrebovali okrepitev. To je bil glavni razlog."

Urška Klakočar Zupančič, druga podpredsednica Gibanje Slovenija, pa je v uvodni izjavi povedala: "Na nek način je rezultat presenečenje, predvsem pa je praznik demokracije, praznik za vse ljudi, ki želimo svobodnega življenja, življenja v državi, kjer bomo vsi čislani, kjer se bodo spoštovale temeljne človekove pravice in svoboščine, kjer bo delovala vladavina prava."

Podpredsednik SDS Aleš Hojs je rezultate vzporednih volitev komentiral: "Čestitati je treba zmagovalcu. Kar se tiče našega rezultata, je treba počakati na uradne rezultate. Vzporedni rezultati so po naših ocenah deloma neverodostojni in bo treba počakati na najbolj oddaljena volišča. Treba je povedati, da je bila naša volilna kampanja zelo težka, da so bili proti nam praktično si mediji."

"Veseli smo, čestitam zmagovalcu teh volitev. Dosegli smo naš skupni cilj, da začnem s spremembami in Slovenijo začnemo peljati po novi poti in da kmalu spet vrnemo normalnost v Slovenijo," je povedala predsednica SD Tanja Fajon.

"Volilni rezultat kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske, da bo ostala svobodna. Tudi Levica je prispevala k temu rezultatu. Kar se tiče našega rezultata pa lahko rečem, da je slab, pod pričakovanji, a dajmo počakati uradne rezultate," pa je volilni rezultat komentiral koordinator Levice Luka Mesec.

Janez Cigler Kralj je pozdravil visoko volilno udeležbo. "Pozdravili bi visoko volilno udeležbo. Veseli smo tega, ker to daje legitimnost volitvam. Še pred pol leta je bilo nepredstavljivo, da bo NSi tretja najmočnejša stranka in da bo okrepila svojo moč v parlamentu," je dejal. Po volitvah je po njegovem mnenju čas, da se "ohladimo in usedemo za isto mizo in da presekamo razlike ter skupaj najdemo rešitve za prihodnost Slovenije".

V Povežimo Slovenijo poudarjajo, da je treba počakati do končnih rezultatov. "Volivke in volivci se vedno odločijo prav. Rezultate bomo ocenjevali, ko bomo imeli rezultate s terena, tam, kjer verjamem, da smo bili močni," je dejal Zdravko Počivalšek

Podpredsednica LMŠ Jerca Korče je pozdravila visoko volilno udeležbo, ki je "visok pozitiven rezultat za demokracijo". "V LMŠ čakamo na uradne rezultate in obstajamo optimisti, da bomo prebili parlamentarni prag in da bomo partner v koaliciji. Zagotovo bi bilo za Slovenijo to izjemno pozitivno," je še dodala. 

Alenka Bratušek, SAB, je poudarila, da so se v volilni kampanji borili za to, da je Slovenijo treba postaviti nazaj na pravo pot. "Kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj uspelo. Čestitke zmagovalcem. Treba je počakati še na prve rezultate, ki jih bo dala DVK, da bomo lahko dokončno ugotovili, kakšen je rezultat," je povedala.  

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 76
  • bljitva 20:21 24.april 2022.

    en največjih problem je ta, da imajo ženske volilno pravico, zato pa pridejo taki polkvalificirani klovni alal Šarec, Cerar, Golob na oblast...v Švici so ženske dobile volilno pravicoi šele leta 1960, če ne še kasneje, zato pa je Švica to ...prikaži več kar je, Slovenija pa pač neka balkanska socialistična vukojebina.,,,večiuna žensk nima kaj odločat o politiki, ker stvari ne razumejo tako kot je treba.

  • bljitva 20:18 24.april 2022.

    kvaje komunjare, a ste u transu haha?

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 20:13 24.april 2022.

    Nikoli vec jansizma! Troli iz trstenjakove pojdite pocivat, financiranje bo slo bye bye…. Tik tak tik tak