Slovenija
25 ogledov

Zgorel alkohol, ne kislina

1/9
Žurnal24 main
V požaru skladišča podjetja Agro Ruše je zgorelo štiri tisoč litrov alkohola, so sporočili iz podjetja. Vzrok požara še ni znan, prav tako ne gmotna škoda. Vplivov na okolje naj ne bi bilo.

Direktor družbe Veselin Djurovič je povedal, da je zgorelo "dobrih štiri tisoč litrov alkohola in ne kislina, ali druge nevarne snovi. Vsa naša skladišča so pregledana, zadnji inšpekcijski pregled smo imeli pred dvema dnevoma, in ustrezajo normativom ter predpisom. Obdaja jih zadrževalni lovilni bazen in halda, ki je prekrita z neprepustno folijo, zato lahko trdimo, da do morebitnega onesnaženja okolja in podtalnice ni prišlo.“

Domnevajo, da je do požara prišlo zaradi proizvodne dejavnosti v bližini, a bo natančen vzrok požara znan po opravljeni preiskavi. Prav tako še ni znana višina gmotne škode.

Zavod za zdravstveno varstvo RS je odvzel vzorce in opravil meritve morebitnega vpliva požara na okolje. "Po prvih informacijah, ki jih imamo, meritve niso pokazale odstopanj od predpisanih vrednosti, natančnejši izsledki raziskav pa bodo znani v naslednjih dneh. V družbi bomo o dogajanju in rezultatih javnost obveščali,“ je še dodal Djurovič.

Sprva sumili na iztek kisline

"Prišlo je do požara velike razsežnosti, ki je že omejen. V okolje se je zlilo okoli tisoč litrov nevarne snovi, domnevno fosforne kisline," so nam okoli druge ure popoldan povedali mariborski gasilci. Na vprašanje, ali je nevarna snov pronicala ali kako drugače onesnažila okolico, nam dežurni gasilec še ni mogel odgovoriti. "Do iztekanja je prišlo zaradi počene cisterne. Veliko na kraju nismo mogli narediti, saj je kislina med gašenjem odtekala skupaj z vodo," je še dodal.

Fotografije posledic požara si oglejte TUKAJ.

Iz uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je požar popolnoma uničil ostrešje objekta velikosti 12 x 10 metrov, širitev ognja v sosednji prostor, kjer so skladiščeni alkoholi in pesticidi, pa so preprečili dobri požarni zidovi. Zaradi suma, da se je v skladišču škropiv nahajalo okoli 1000 litrov fosforne kisline in ostanki lakov v sodih, so obvestili vse pristojne službe. Mariborski gasilci in ekipa mobilnega ekološkega laboratorija so odvzeli vzorce, na pogorišču pa bo do nadaljnjega dežurala požarna straža.

Pregrada naj bi preprečila onesnaženje podtalnice
“Dobili smo prijavo suma izteka nevarnih snovi, prišli na pogorišče, ekipo opremili z zaščitnimi oblekami in pregledali prostor. O izdelkih smo obvestili mobilni ekološki laboratorij, ki je prišel na kraj nesreče. Kaj točno je izteklo v okolje, bo znano jutri,“
nam je povedal Franc Robič, vodja ekipe mariborskih poklicnih gasilcev. Podjetje je od reke Drave oddaljeno okoli 200 metrov.

 

Nihče ni bil poškodovan

“Do požara v skladišču surovin podjetja Agro Ruše je prišlo ob 12.50 uri. Požar je pogašen, naši izvedenci pa še vedno opravljajo ogled kraja. V incidentu ni bil nihče poškodovan, tudi škoda naj ne bi bila pretirana. Razlog požara še ni znan,“ nam je v popoldanskih urah povedal Bojan Kitel, tiskovni predstavnik PU Maribor. O domnevnem izlitju fosforne kisline pa nam je povedal: “Zaradi izlitja nevarne snovi naj ne bi bil nihče ogrožen, saj gre za dokaj majhne količine.“ Kitel pomirja okoliške prebivalce, da zaradi izlitja ne bo prišlo do nikakršne evakuacije. "Jutri bo delo v podjetju potekalo normalno,“ konča.

Uroš Štanc, župan občine Ruše, je za Žurnal24 povedal, da ni nikakršne nevarnosti za občane. “Tudi sam sem se odpravil na kraj pogorišča in videl, da je vse obvladano.“

 

Inšpektorji pridejo naknadno
"Ob vsaki okoljski nesreči je potrebno poklicati 112, na kraj nesreče pristojni pošljejo intervencijo – gasilce, policiste, ... Okoljski inšpektor si lahko pride ogledati nesrečo, ni pa to njegova dolžnost. V primeru, da pride do izlitja kisline v vode, je pristojno Vodnogospodarstvo Drava ali drugi koncesionarji Agencije RS za okolje (ARSO),“ nam pove Helena Lovše Vrhovec, tiskovna predstavnica Inšpektorata RS za okolje in prostor. “V primeru, da bodo kriminalisti ugotovili odgovornost podjetja, jih bomo seveda natančno pregledali,“ konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.