Slovenija
122 ogledov

Zgoreli pri 300 stopinjah Celzija

Trupla prebivalcev Pompejev so ostala izjemno dobro ohranjena. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Prebivalci Pompejev niso umrli zaradi strupenih plinov, temveč zaradi previsoke temperature, razkrivajo znanstveniki.

V času izbruha vulkana Vezuv, ki se nahaja ob obali Neapeljskega zaliva, so prebivalci Pompejev umrli na bolj grozljiv način kot so znanstveniki predvidevali. Zgoreli naj bi na temperaturi od 300 stopinj Celzija. Raziskave sta se lotila italijanska znanstvenika Giuseppe Mastro Lorenzo in Lucia Pappalardo v sodelovanju z biologoma Pier Paolom Petronijem in Fabiom Guarinom z Univerze v Neaplju.

Študija podrobneje predstavlja smrt prebivalcev Pompejev, ki so po trditvah znanstvenikov umrli na izjemno grozljiv način. Zaradi visoke temperature so namreč njihovi možgani eksplodirali, na kosteh žrtev pa so ostale značilne sledi opeklin. Mešanica vlage, ki je nastala zaradi izparevanja tkiva in vulkanskega pepela je ustvarila zaščitni sloj, ki je ohranil kosti žrtev in „cementiral“ položaj trupel v trenutku smrti, pojasnjujejo strokovnjaki.  

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Katastrofa bi se lahko ponovila

Znanstveniki pravijo, da je odkritje izjemno pomembno, saj je Vezuv eden od štirih še delujočih vulkanov v Italiji in edini na evropski celini, saj so ostali trije delujoči vulkani v Italiji na otokih. Glede na to, da bi lahko Vezuv ponovno izbruhnil, lahko strokovnjaki na podlagi novih dokazov pripravijo povsem nov načrt evakuacije prebivalcev, ki živijo v bližini vulkana, poročajo italijanski mediji.

Kljub temu, da vulkanologi ne morejo predvideti, kdaj se bo nova erupcija Vezuva zgodila, pa znanstveniki opozarjajo, da se morajo na dogodek skrbno pripraviti. V bližini Vezuva namreč živi več kot tri milijone ljudi, ki se nahajajo v nevarnosti, pravijo vulkanologi. V primeru ponovne erupcije bi se lahko v Evropi zgodile drastične klimatske spremembe, na milijone ljudi pa bi lahko ostalo brez strehe nad glavo.

Vulkan sicer miruje od leta 1944, vendar ne bo spal večno, ker magma v njegovem jedru v zadnjih 20 tisoč letih vztrajno narašča. Najvišja raven magme je zdaj na globini med osem in devet kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.