Slovenija
191 ogledov

"Zgrabil sem ga, da je vrv popustila"

Gregor Horjak
1/3
Anže Petkovšek
26. aprila malce pred tretjo uro popoldne je policist Policijske postaje Bežigrad Gregor Horjak rešil življenje fantu, ki je v skednju poskušal storiti samomor. "Zgrabil sem ga, da je popustila vrv, punca pa jo je medtem odvila. Nato mi je padel v naročje."

Logo Junak Slovenije  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Junak Slovenije. Moški iz okolice Maribora je poskušal storiti samomor tako, da se je obesil v skednju. Ko so ga obešenega našli domači, so začeli vpiti na pomoč in stekli do soseda policista, ki je nemudoma stekel na pomoč.

"Delal sem na hiši, ko je pritekla sosedova punca in kričala na pomoč. Nisem vedel, kaj se je zgodilo. Takoj sem stekel za njo proti skednju in zagledal možakarja, ki je visel na vrvi. Zgrabil sem ga, da je vrv popustila, punca pa je splezala na vrh skednja in odvila vrv. Fant mi je padel v naročje. Odnesel sem ga ven, položil na tla in pogledal, ali diha," je dogodek opisal policist s PP Bežigrad Gregor Horjak.

Ker fant ni kazal znakov življenja, ga je policist začel oživljati. "Opazil sem, da ne diha, prav tako nisem čutil utripa. Takoj sem ga začel oživljati. Kmalu zatem se je začel izkašljevati in plitko dihati. Vdihi so bili čedalje globlji. Nato je sledil epileptični napad, ki je trajal kakšnih dvajset minut. Krči so bili vse hujši. Položil sem ga v položaj nezavestnega in ga držal ves čas do prihoda reševalcev."

Reševalce je poklical tudi sam

Medtem ko je Horjak oživljal fanta, je punca poklicala na pomoč reševalce, policist pa ji je naročil tudi, naj gre po njegovo mamo, ki obvlada prvo pomoč. Ko je poškodovanec zadihal, je reševalce poklical tudi sam in jim podal natančne podatke o njihovi lokaciji. Kmalu zatem so prišli in poškodovanca do konca oskrbeli. "Dali so mu pomirjevala. Kot mi je uspelo slišati, so ga kasneje tudi podhladili ter za nekaj dni dali v umetno komo. Zdaj naj bi bil že doma."

Zahvale z vseh strani

Gregorju Horjaku so se za pogumno dejanje zahvalili tako fantovi starši kot tudi nadrejeni. Na vprašanje, ali bi še enkrat ravnal enako, pa ljubljanski policist odgovarja: "Sploh se mi ne zdi, da sem naredil kaj posebnega. Če bi se še kdaj znašel v podobni situaciji, bi vsekakor ravnal enako."

Zavarovalnica  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.