Slovenija
19 ogledov

"Zgrešena politika"

kranjec_marko_2711_mijovic_t Žurnal24 main
Guverner Banke Slovenije kritično o posebnem stanovanjskem skladu.

"Nepredstavljivo je, da bi država kupila štiri tisoč stanovanj. Osebno menim, da je ta politika zgrešena," je bil oster guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

Tako se je odzval na napovedi ministrice za gospodarstvo Darje Radić, ki je minuli teden razkrila, da država razmišlja o posebnem stanovanjskem skladu, ki bi na trgu pokupil nova, presežna, še neprodana stanovanja.
O stavki v javnem sektorju sicer ni želel biti konkreten, je pa dal posreden odgovor.

Na Ecofinu resno o Sloveniji
"Plače v javnem sektorju so pri nas od leta 2007 do 2009 porasle za več kot 20 odstotkov, če bi to ekstrapolirali, bi prišli čez sto odstotkov in to bi Slovenijo v dvanajstih letih približalo rasti plač na Irskem in v Grčiji, med tem ko so se plače v drugih državah v 12 letih povišale le za 46 odstotkov. Navedel sem le razpravo na Ecofinu v Bruslju, o Sloveniji so se tam resno pogovarjali. Mislim, da dodatni komentarji niso potrebni,"
je dejal Kranjec.

Ali to torej pomeni, da Sloveniji, če popusti sindikatom, grozi grški scenarij: "Ne želimo špekulirati. Mi nismo proti visokim plačam, morajo pa biti odraz dodane vrednosti. Nam se zdi paradoksalno, da je v gradbeništvu, ki je generiralo toliko rasti, dodana vrednost tako nizka, da ne dopušča niti 450 evrov mesečne plače, na drugi strani pa so v javnem sektorju zahteve po dvigu plač," je odgovoril Kranjec.

Druga možnost za NLB dezinvestiranje
Kranjec je še zanikal, da bi Banka Slovenije kadarkoli govorila o znesku, s katerim bi bilo treba dokapitalizirati NLB: "O tem se bistveno preveč razpravlja v javnosti, nismo izrazili, kakšna dokapitalizacija bi bila potrebna, in zavračam namigovanja, da smo dali kakšno številko o višini." Poudarja, da je za NLB ključno obvladovanje tveganj in morebitno dezinvestiranje (prodaja katere od hčerinskih družb banke).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.