Slovenija
94 ogledov

Zgrešene odločitve na plečih delavcev

Za dokončanje medicinskega dela v hotelu Drnča naj bi se zanimalo več vlagatelje Žurnal24 main
Drnča. Upniki podjetja Predence lahko do ponedeljka prijavijo terjatve. Julijske plače prihodnji teden.

Dvorska vas. Upniki družbe Predence, ki je od 29. julija v prisilni poravnavi, lahko do ponedeljka prijavijo svoje terjatve.

Menjave direktorjev. Družba Predence ima že tretjega direktorja, od začetka julija jo vodi Miha Živec iz novomeškega podjetja Neo dom ladjedelništvo, eden od upnikov, pred njim pa sta bila direktorja Milan Kepic (Izolacija Kepic) in Marjana Novak, ki je prevzela vodenje družbe Rimske terme. Podjetje sta zapustila tudi vodji hotela Drnča Rado Urevc – postal je direktor Šport hotela Pokljuka – in Mojca Krašovec.

Med njimi so tudi nekdanji zaposleni. Iz hotela Drnča jih je precej že odšlo, kajti ob odprtju je bilo v njem 35 zaposlenih, ta čas pa jih je po besedah Helene Vokič, vodje trženja v družbi Predence, 12. Nekdanji vodja hotela Rado Urevc je za štirimesečno delo prejel le dve plači, dolgujejo pa mu tudi regres. “Na tiste, ki smo odšli, so kar pozabili,” je za Žurnal povedal Urevc in izrazil obžalovanje, da so se zgrešene odločitve lomile na plečih delavcev. Konec junija je dal odpoved tudi Jože Fele, vodja programa dobrega počutja v hotelu Drnča, saj, kot je dejal, človek brez plače ne more živeti. “Dolžni so mi tri plače in regres. V Drnči sem doživel veliko razočaranje,” je dodal Fele.

Nekdanji zaposleni – večina jih ne želi biti imenovana – ne varčujejo s kritiko. Pravijo, da je glavni vzrok za težave, v katerih se je znašel hotel Drnča, dejstvo, da so o projektu odločali in ga vodili ljudje, ki tega posla ne obvladajo, denar, ki so ga pridobili s krediti pa je šel namesto za dokončanje hotela tudi za druge namene. To naj bi bila po njihovih besedah le ena od zgrešenih potez Milana Kepica, lastnika Izolacije Kepic in nekdanjega direktorja družbe Predence, ki jo je skupaj z Občino Radovljica ustanovil za gradnjo in upravljanje hotela Drnča.

Prezadolženo podjetje
Na seznamu upnikov je tudi občina, ki ji Kepic, oziroma družba Predence še vedno dolguje dobrih 65 tisoč evrov.

17 milijonov evrov so težki dolgovi družbe Predence.

Novi direktor družbe Predence Miha Živec pravi, da je prevzel barko pred potopom. “Slaba zasedenost hotela in organizacija ter nemotiviranost ljudi, ki niso dobivali plač ... V knjigovodskem delu želim priti zadevi do dna, med prednostnimi nalogami pa sta tudi finančni načrt prestrukturiranja in načrt dela za naslednja štiri leta,” je pojasnil.

Podjetje od začetka prisilne poravnave nima več blokiranih računov. “Popolno normalizacijo poslovanja predvidevamo jeseni, po ureditvi težav, ki so nastale zaradi prezadolženosti podjetja – po bilančnem stanju konec marca ima namreč za dobrih 17 milijonov evrov dolgov,” je dodal. Čez dober mesec bodo nadaljevali dela v dvorcu, ki naj bi bila dokončana do konca leta, za dokončanje medicinskega dela pa potekajo pogajanja s potencialnimi vlagatelji. “Ta čas ne morem povedati nič več, kajti zadeva je vroča in odprta. Tudi tega, koliko bodo stala, ne,” je dejal. Zagotovil je, da bodo zaposleni julijske plače dobili prihodnji teden. “Majske in junijske uradno še niso dobili, dejansko pa so jih dobili z akontacijo,” je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.