Slovenija
43 ogledov

Zgrudil se je sredi belega dne

1/3
Žurnal24 main
Na ankaranski obali se je okoli poldneva zgrudil starejši moški. Reševalci so ga oživljali slabo uro, vendar je bilo prepozno. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se obvarovati pred vročinskim udarom.

"Danes okoli poldneva se je v vodi ob plaži v ankaranskem kampu nenadoma zgrudil 60-letni moški, sicer slovenski državljan. Kljub hitri pomoči reševalcev - oživljali so ga slabo uro - je možakar umrl na kraju dogodka," je zapisal naš bralec Tomi.

Vzrok smrti je zaenkrat še neznan. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za vročinsko kap. Fotografije tragičnega dogodka si poglejte TUKAJ.

Prepoznajte simptome!
Simptomi vročinske kapi so izjemno visoka telesna temperatura (nad 40 stopinj Celzija), rdeča, vroča in suha koža, ki se ne poti, hiter, močan pulz, hud glavobol, omedlevica, slabost, zmedenost in nezavest.

Če prepoznate te simptome, gre lahko za smrtno nevaren primer. Nekdo naj pokliče nujno pomoč, vi pa žrtev poskusite ohladiti. Odpeljite jo na hladno, polijte jo s hladno vodo, jo položite v banjo pod hladen tuš, poškropite s hladno vodo ali pa jo zavijte v hladno, mokro rjuho. Spremljajte telesno temperaturo in nadaljujte s hlajenjem, dokler telesna temperatura ne pade pod 38 stopinj Celzija. Žrtvi ne dajajte tekočine za pitje!

Uživajte veliko tekočine!
"Ob vročinskem udaru so ogroženi predvsem starejši ljudje, otroci, srčni bolniki in ljudje s čezmerno težo. Priporočamo, da se rizične skupine izogibajo gibanju na prostem, uživajo veliko tekočine in se izogibajo fizičnim naporom," opozarja Peter Otorepec z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ).

Ob ekstremni vročini je treba uživati veliko tekočine, tudi če niste žejni. Ko začutite žejo, je to že prvi znak dehidracije. Pijte vodo, izogibajte se alkoholnim pijačam in pijačam, ki vsebujejo kofein (kava, cola in energetski napitki). Kofein v teh pijačah namreč pospešuje izločanje vode iz organizma, kar pa je ravno nasprotno cilju, ki ga hočemo doseči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.