Slovenija
20 ogledov

Židan korak bližje ministru

Novi minister ima pri izbiri kadrov proste roke. (Foto: Delo) Žurnal24 main
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je soglasno podprl Dejana Židana. DZ bo o novem ministru glasoval v sredo.

Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na današnji seji soglasno ocenil sedanjega prvega moža skupine Panvita Dejana Židana kot primernega kandidata za vodenje kmetijskega ministrstva.

Židan, ki se je pred sejo odbora posebej predstavil koalicijskim poslancem, je povedal, da se bo kot morebitni novi minister zavzemal med drugim za dokončanje izdelave strategije razvoja slovenskega kmetijstva.

"Strategija je v tem trenutku delno pripravljena, ni pa dokončana. Zaradi tega Slovenija v tem trenutku nima izdelanih izhodišč o tem, kaj želi v obdobju po letu 2014," je povedal in dodal, da strategija pred dokončno izdelavo potrebuje še zlasti soglasje vseh relevantnih javnosti. To je namreč potrebno za dobro delovanje orodij kmetijske politike.

Opredelitev do kmetijske politike
Poslanci so Židanu po njegovi uvodni predstavitvi postavili veliko vprašanj, ki so se dotikala večine področij pod okriljem resornega ministrstva. Članica resornega odbora Cveta Zalokar Oražem (Zares) je med zaslišanjem Židana opozorila, da je cena kmetijskih zemljišč prenizka. Sporna se ji zdi množična gradnja trgovskih centrov v okolici mest, namesto da bi tam bila kmetijska zemljišča.

Kandidat za novega kmetijskega ministra ocenjuje, da bi morala Slovenija glede gensko spremenjenih organizmov ostati na ravni Evropske unije.

Židan ji odgovarja, da je Slovenija izgubila ogromno kmetijskih zemljišč ter da je treba temu procesu narediti konec, vendar tako da ne bo prišlo do stagniranja razvojnih načrtov. ''Tega se bomo lotili,'' pravi Židan.

Kaj pa psi?
Borut Sajovic (LDS) je Židanu zastavil vprašanje glede psov. Navedel je podatek, da je v Sloveniji trenutno 100 tisoč psov, ki so neregistrirani in posledično necepljeni. Židan je odgovoril, da prvič sliši za ta podatek in da bo ukrepal, saj necepljeni psi predstavljajo veliko nevarnost zaradi stekline.

Robert Hrovat (SDS) je dejal, da Židanovemu imenovanju danes ne bo nasprotoval, saj ''ste očitno dober poznavalec razmer v kmetijstvu''. Med drugim ga je zanimal Židanov odnos do prodpada kmetij. ''Dobro je, da ima država malega, srednjega in velikega kmeta zaradi fleksibilnosti in boljšega prodora na tuje trge. Podpirali bomo male kmete, a v končni fazi je veliko odvisno tudi od kmetov samih.''  Dejal je še, da propada kmetij ne more sprejeti in se že pripravljajo ukrepi.

Židan naj bi na predlog premierja Pahorja na čelu kmetijskega ministrstva nasledil Milana Pogačnika. Ta je sredi marca odstopil, kmetijsko ministrstvo pa trenutno začasno vodi minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henrik Gjerkeš.

Poslanci se še odločajo
Pred odločanjem v DZ bo Židan opravil še delovni posvet s poslanskimi skupinami koalicijskih strank. Glede na soglasno podporo tako opozicijskih kot koalicijskih poslancev in poslank na današnjem odboru za kmetijstvo gre pričakovati, da bo Židan najverjetneje dobil zeleno luč za prevzem ministrskega položaja tudi v državnem zboru. Ta bo o njegovi kandidaturi odločal v sredo.

Židana, predsednika uprave skupine Panvita, je za kandidata za kmetijskega ministra predlagal premier Borut Pahor, ki je njegovo kandidaturo v četrtek poslal v DZ. Minulo sredo ga je že podprlo predsedstvo SD, v četrtek pa so se z njegovo kandidaturo strinjali tudi predsednica in oba predsednika preostalih koalicijskih strank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.