Slovenija
3028 ogledov

Židan: Šarec se je odločil, da preda štafeto Janši

Dejan Židan Saša Despot
Državni zbor bo o novem predsedniku vlade predvidoma odločal v torek. Židan napovedal odstop po izvolitvi mandatarja. Nova koalicija je po njegovm nastala, ker je zmanjkalo poguma Levici in ker se je Šarec odločil predati štafeto.

Prvaka SDS Janeza Janšo je za novega predsednika vlade predsednik republike Borut Pahor predlagal v sredo, potem ko je opravil še zadnji krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin.

Večer pred tem so stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisale koalicijsko pogodbo. Tako se Janši, kot kaže, obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev. Od skupno 48 poslancev omenjenih strank je javno nasprotovanje vstopu v vlado napovedal le poslanec SMC Jani Möderndorfer. Podporo Janševi vladi pa je napovedal tudi poslanec SNS Jani Ivanuša.

Časovni potek seje DZ, ki se bo sicer začela v ponedeljek z vprašanji poslank in poslancev, je danes določil kolegij predsednika DZ. Za torkovo odločanje o novem predsedniku vlade je predvidenih skoraj osem ur. Mora pa s to točko DZ še razširiti dnevni red seje ob njegovi potrditvi v ponedeljek. Po torkovem glasovanju o novem predsedniku vlade se bo zasedanje nadaljevalo še v sredo in četrtek.

Židan napovedal odstop po izvolitvi mandatarja

Predsednik DZ Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po predvideni izvolitvi novega predsednika vlade odstopil z mesta predsednika DZ. To je po njegovih ocenah korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ.

Novoimenovani predsednik vlade na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlaga imenovanje ministrov državnemu zboru najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. Če so dogovorjeni, lahko predlog vložijo v postopek v roku nekaj dni, nakar sledijo predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre. Židan je ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro, v roku dveh tednov.

Dejan Židan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Židan: Koalicija nastala, ker je Levici zmanjkalo poguma

Na vprašanje, ali je presenečen nad to koalicijo, je Židan dejal, da je nastala zato, ker je zmanjkalo poguma Levici in se je odmaknila od vlade ter ker se Marjan Šarec sam odločil, da preda štafeto Janši.

"Tako da danes govoriti, da je SDS s sistematičnim ravnanjem prišel do desne vlade, ne drži. Ta nova vlada, ki bo verjetno nastala, je posledica ravnanj Levice in Marjana Šarca," je opozoril.

Sicer pa na podlagi že podpisane nove koalicijske pogodbe ocenjuje, da je to dokument, ki izhaja iz sprejetega proračuna, in bodo "očitno bodo peljali podobno politiko, kakor je bila do sedaj". Napovedal je, da bodo SD predloge, ki gredo v korist ljudi, podpirali. Ko pa se bo skušalo delati delitve, razslojevanje, bogatiti bogatejše in v slabši položaj dajati revnejše, bodo nasprotovali. "Torej kot opozicija bomo korektna opozicija, pričakovali pa bomo, da bo Slovenija še naprej v družbi naprednih, solidarno usmerjenih držav," je povedal.

Mesto novega predsednika ali predsednice DZ  bo pripadlo SMC. Janja Sluga, ki se je omenjala v zvezi s tem položaj, je zatrdila, da ni kandidatka. Ugiba se, ali bi novi predsednik DZ lahko postal Miro Cerar, ki pa je že pred časom povedal, da v vladi pod vodstvom Janše ne more sodelovati. Zdravko Počivalšek je napovedal, da se bo ta konec tedna sestal s Cerarjem. "Sestali se bomo in sprejeli najboljše odločitve. Takšne, za katere mislimo, da bodo prinesle najboljše rezultate. To velja tudi za ministrska mesta," je napovedal.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • praufo 21:20 28.februar 2020.

    ne vem o kakšni ali kateri štafeti je govora, mene to spominja na šport, tudi olimpijske igre ali pa na titovo štafeto, za druge še nisem slišal ... firer vlade je ostopil, torej je potrebno najti drugega, vsi so bili ...prikaži več tako za volitve, zdaj so se našli tisti, ki se eno leto poprej niso pogovarjal ... ne vem a folk še vedno verjame politikom, pa sej ni klovn samo eden, več jih je in zato so plačani, to je njihov poklic, klovne pa izvolijo ovčke, ovčka pa ni plačan poklic

  • fiston 15:57 28.februar 2020.

    A Šarec se je odločil ? Se mi zdi, da se on ni nič odločil, ampak drugi. On se je odločil, da bo šel na predčasne volitve in zadržal štafeto.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:57 28.februar 2020.

    Židan je največja pizda takoj za plešatim dr.fasaderstva.Glede na to,da je Prekmurc je pripravljen predat to pokrajino Ogru,ki veselo donira tam naokol Moravskih Toplic?