Slovenija
40 ogledov

Zidanice se ne bodo skrile

Zidanice na Dolenjskem Jerca Božič Kranjec
Čistilne naprave. Z uredbo o odpadnih vodah za vinogradnike nov strošek.

Novo mesto. “Na vinogradniških območjih, kjer dolgoročno ne bo kanalizacijskega omrežja, pristojni popisujejo, kako imajo zidanice urejeno odvajanje odpadnih voda,” nam je povedal Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.
Dolenjski vinogradniki te dni niso z mislimi le pri trgatvi, saj jih skrbi, kaj bodo pristojni od njih po novem zahtevali glede odvajanja in čiščenja odpadnih voda iz zidanic.

Lahko da bo drago

Vinogradniki naj bi dobili odločbe, da morajo imeti neprepustno greznico, ki jo lahko praznijo le pooblaščene službe, ali pa čistilno napravo. “Tako prva kot druga rešitev sta lahko dragi, odvisno od tega, kaj ima kdo v zidanici. Tiste, ki imajo kopalnico, pralni ali pomivalni stroj, bo to veliko stalo,” meni Žura. Da bi se lahko lastniki zidanic čiščenju odpadnih voda, tudi če nimajo vodovoda, izognili, ne bo šlo, je dejal Rafko Križman, direktor Komunale Novo mesto. “V našem katastru je zavedeno vse, med drugim kakšni vodi in cevi vodijo do katerega objekta in kdaj je bilo kaj vgrajeno, zato se pred uredbo, ki rešitve zahteva do konca leta 2017, ne bom mogoče skriti,” je pojasnil Križman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.