Slovenija
28 ogledov

Zidar bi moral v Ljubljano, ne v Koper

slovenija 22.10.10,  Ivan Zidar, Hilda Tovsak, Dusan Crnigoj, obtozeni, cista lo Anže Petkovšek
Čista lopata. Črnigoj in Zidar morata v zapor in to v najbolj luksuznega v državi.

Ivan Zidar in Dušan Črnigoj, nekdanja šefa gradbenih podjetij SCT in Primorje, bosta morala leto in dva meseca zaporne kazni zaradi koruptivnosti nepreklicno odslužiti v zaporu. Ljubljansko okrožno sodišče, ki ju je na zaporno kazen obsodilo, jima namreč ne dovoli, da bi to kazen odslužila z delom v družbeno korist namesto v zaporu. Za to sta sodišče zaprosila kmalu za tem, ko je konec marca sodba postala pravnomočna.

Poslana v "luksuz"

Sodišče zdaj oba pošilja v zapor v Koper. Po mnenju zaposlenih v pravosodju in drugih poznavalcev bosta bivala v "najsodobnejšem in daleč najudobnejšem zaporu v državi". Večina ob tem ocenjuje, da sodišče ni upoštevalo vseh pravil in posebnega navodila, ki sodiščem jasno nalaga, v katere zapore ter po kakšnih merilih smejo pošiljati točno določene obsojence.

"Zidarja bi denimo glede na višino kazni in kraj stalnega bivališča po vseh pravilih morali poslati v najbolj zaseden zapor v državi – na Povšetovo v Ljubljani. Res pa je, da ta zapor še zdaleč ni tako sodoben in udoben kot tisti v Kopru. Vendar to res ne bi smelo biti merilo; nobeno sodišče ga niti pod razno ne bi smelo upoštevati, ko razporeja obsojence na prestajanje kazni," so prepričani zaposleni v pravosodju.

Vse po pravilih!

Sodišče pa zagotavlja, da je povsem zakonito in po vseh pravilih odločilo o tem, v kateri zapor bo poslalo tako Zidarja kot Črnigoja. "Namigovanja na napačno postopanje sodišča in neupoštevanje navodila o razporejanju obsojencev na prestajanje kazni zapora niso točna," poudarjajo na sodišču.

Če bi sodišče sledilo navodilu, ki ga je država sprejela leta 2000, bi Zidarja po vseh merilih poslala na Povšetovo. A pri končnem odločanju o tem, v kateri zapor ga poslati, se je sodišče bolj kot na izvorno navodilo oprlo na manjše spremembe tega navodila iz leta 2008. Te so mu omogočile, da Zidarja pošlje v Koper. Zato so tudi na ministrstvu za pravosodje in v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij prepričani, da je sodišče zakonito določilo, kje naj bo Zidar zaprt.

Komentarjev 8
  • Scott 14:23 03.junij 2013.

    Pela je že puška pijanega lovca, ki je ubil gospoda Krambergerja, pa pravice še vedno ni?

  • Scott 12:20 03.junij 2013.

    Mene pa, kdaj bo šel pritlikavi stvor, saj bi moral vsaj petnajst let že sedeti.?

  • Christian Slo 11:23 03.junij 2013.

    Nekaj se premika, ampak.... me pa zanima kdaj bo šel JJ sedet?