Slovenija
76 ogledov

Zidar gradi novi SCT

SCT bo Ivan Zidar prepustil upnikom, nove posle pa pridobival prek podjetij v nj Žurnal24 main
Ivan Zidar bo reševanje krovne družbe SCT prepustil upnikom z državnimi bankami na čelu, sam pa naj bi posle naprej peljal prek novoustanovljenega podjetja SCT Skupina.

Največji lastnik SCT Ivan Zidar je v predlogu za prisilno poravnavo SCT, ki ga je pred dnevi vložil na sodišče, razkril, da namerava reševanje krovne družbe SCT prepustiti upnikom z državnimi bankami na čelu, sam pa namerava, kot poroča Dnevnik, vsaj del poslov peljati naprej prek novoustanovljenega podjetja SCT Skupina.

Zidar je v dokumentaciji ob vložitvi predloga za prisilno poravnavo priznal, da je večinski lastnik novega podjetja SCT Skupina. V osnovni kapital novega podjetja je kot stvarni vložek prenesel deleža v podjetjih SCT Stanovanjski inženiring in Tovarna asfalta Črnuče. Lastnica obeh podjetij, družba SCT Naložbe, ki je v lasti SCT, je s tem postala 49,7-odstotna lastnica SCT Skupine.

Lastnik večinskega, 50,3-odstotnega deleža v SCT Skupini je družba SCT Holding, ki je v lasti treh vodilnih menedžerjev SCT: Ivana Zidarja, Janeza Jamnika in Aleksandra Mezeta. Medtem ko je družba SCT Naložbe v pridobitev 49,7 odstotka SCT Skupine vložila za 8,3 milijona evrov lastniških deležev, so Zidar, Jamnik in Meze lastniki 50,3 odstotka novega podjetja postali kar s stvarnim vložkom v obliki 40 odstotkov delnic starega SCT.

Ob zmanjšanju terjatev v družbi nameravajo še odprodati nepotrebno premoženje, med drugim delež v Beogradu, Rimskih termah in Zavarovalnici Triglav ter prostore uprave na Slovenski in Vošnjakovi cesti v Ljubljani, saj bi se nato selili na Slovenčevo cesto. Načrtujejo tudi zmanjšanje števila zaposlenih.

Zidar je sicer prek SCT Holdinga že od novembra tudi lastnik SCT Tovarne kovinske opreme iz Murske Sobote, ki jo je kupil tudi s pomočjo posojila SCT, in po novem tudi nemškega hčerinskega podjetja SCT ISC München. To je sicer tretji največji navadni upnik SCT. Čeprav imajo navadni upniki do SCT po zadnjih podatkih odprtih kar 358 milijonov evrov terjatev, ni izključeno, še piše omenjeni časopis, da Ivan Zidar ni opustil želje po rešitvi "starega" SCT z nadzorom nad prisilno poravnavo.

Med šestimi največjimi upniki SCT so namreč kar trije, ki jih tako ali drugače obvladuje Zidar: poleg nemškega ISC še sarajevska družba SCT-BBM, ki je gradila tamkajšnjo obvoznico, in Tovarna asfalta Črnuče. Za potrditev prisilne poravnave SCT, pri kateri upnikom ponuja 40-odstotno poplačilo terjatev v 66 mesecih po letni obrestni meri v višini enega odstotka, Zidar potrebuje soglasje lastnikov najmanj 60 odstotkov terjatev. Kljub temu v SCT dopuščajo možnost prenosa referenc na hčerinske družbe, še poroča Dnevnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.