Slovenija
24 ogledov

Zidar in Črnigoj na zaslišanju

(Foto: Anže Petkovšek)
1/9
Žurnal24 main
Preiskovalna komisija DZ za gradnjo avtocest je zaslišala prvega moža Primorja Dušana Črnigoja. Prvi mož SCT Ivan Zidar je dejal, da je bil interes države, da se celotna gradbena operativa zaposli.

Zidar je dejal, da so se gradbinci s predstavniki Darsa sestajali na mesečnih sestankih in če si ne bi razdelili deležev, bi posle prevzela tuja gradbena podjetja.

"Tega se ne spomnim, kdo je bil tam. Vem, da smo vedno kaj spili in pojedli, se poveselili in skregali, občasno tudi skoraj stepli,"
je dejal Zidar. "Vodenje nacionalnega cestnega programa je zahtevalo redne mesečne sestanke, kjer se poročajo odstopanja od terminskega plana. To ni vodeno tja v tri dni, kakor da bi dal hišo graditi pijanemu privatniku."

"Takrat se nam še sanjalo ni, kaj so kartelni dogovori. Vprašanje je bilo, kako se organizirati doma in nič drugega."
Zidar je večkrat zatrdil, da nima zemonskega sporazuma. "Hudič naj vzame, če ni."

"Glavni problem v Sloveniji je ta, da se ukvarjamo s preteklostjo. Ne ukvarjamo se z recesijo. To je neproduktivno. Pozabimo, kar je bilo, je bilo," je še dejal Zidar.

Prvi mož SCT-ja je še dejal, da je prva vlada po osamosvojitvi želela razbiti vsa velika podjetja. Danes pa je po njegovih besedah SCT preveliko podjetje za Slovenijo in premajhno za tujino. Ob tem je zatrdil, da je vedno delal za dobrobit Slovenije in slovenskega naroda: "Jaz sem pravi in plavi Slovenec."

Glede sodelovanja z Italijani pa je dejal: "Gojim posebno ljubezen do Italijanov. Če gremo v leto 1942, jaz sem rojen leta 1938, so Italijani zaprli hišo in ubili strica. Imam veliko afiniteto do njih. Še kakšno drugo stvar sem zavrnil z njimi."

Črnigoj: Uporabljali smo skupne nastope
Prvi mož Primorja je dejal, da so se po osamosvojitvi države vsa gradbena podjetja bojevala za posle iz programa za gradnjo slovenskih avtocest. "Uporabljali smo skupne nastope. Če se ne bi tako organizirali, bi v Sloveniji harali tujci," je zatrdil Črnigoj.

Ob tem je zanikal, da bi Primorje podpisalo sporazum, ki bi veljal za kartelni dogovor. Črnigoj je, kot je pojasnil, o zemonskem sporazumu slišal iz medijev, prav tako ne ve ničesar o vlogi države pri sporazumu.  

Sestankov na vladi se je Črnigoj sicer večkrat udeležil, in sicer tudi v vlogi predsednika združenja gradbincev, teme pa so bili aktualni problemi v gradbeništvu.

Črnigoj se podrobnosti o skupnih nastopih pri konkretnih projektih ni spomnil, saj jih je bilo ogromno, je pojasnil. Zagotovil pa je, da pri skupnih nastopih ni bilo nič takega, kar bi lahko bilo narobe.

Zaslišanje Zidarja in Črnigoja je bilo doslej že dvakrat prestavljeno. Razlog za prestavljanje zaslišanj so bila opravičila članov komisije, zaradi katerih komisija ni uspela zagotoviti sklepčnosti.

Razdelili so si posle
V zemonskem sporazumu so si gradbinci razdelili dela iz avtocestnega programa, pri tem pa naj bi največ dobil Zidarjev SCT. Po sporazumu naj bi med gradbinci obstajali "velika koalicija" in "mala koalicija".

V veliki so bili SCT, Primorje, nekdanje gospodarsko interesno združenje Gradis skupaj z Gradisom nizkimi gradnjami Maribor ter Kraški zidar. V mali koaliciji pa CM Celje, CP Maribor, CP Novo mesto in CP Ljubljana. Pozneje naj bi k sporazumu pristopali še drugi podpisniki.

Fotografije z zaslišanja si oglejte v GALERIJI.
Preiskovalna komisija je bila ustanovljena lani poleti na zahtevo skupine poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS), člani komisije pa bodo zaslišali 35 prič, med njimi nekdanje ministre za okolje, kmetijstvo in promet ter odgovorne na Darsu in gradbenike.

 

Komisija želi ugotoviti, ali so bili avtocestni projekti izvedeni pregledno, ter razjasniti pogoje in postopke oddaje javnih naročil, izbora ponudb, pogajanj in vsebino ponudb ter ali so bili proračunski viri za gradnjo avtocest porabljeni racionalno, namensko in skladno s predpisi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.