Slovenija
12 ogledov

Zidar: Matejeve izjave so natolcevanje

Ivan Zidar (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ivan Zidar je izjave ministra Mateja, da naj bi se z Boštjanom Penkom sestajala v zakotnih lokalih in se dogovarjala za tajne sestanke, označil za "natolcevanje in obrekovanje".

Prvi mož SCT Ivan Zidar zatrjuje, da sta se s Penkom vedno sestajala v prostorih SCT.

"Vsa srečanja med menoj in Boštjanom Penkom so potekala v prostorih družbe SCT Stanovanjski inženiring, ki ima prostore v Župančičevi jami v Ljubljani. S Penkom se nikoli nisva dobila nikjer drugje," je Zidar zatrdil v sporočilu za javnost.

Kot je še navedel, ne razume, zakaj je policija pri njegovem pridržanju uporabila zatezne lisice. "Ob takšnih dogodkih je težko še verjeti v pravno državo," je sklenil Zidar.

 
 

Ob takšnih dogodkih je težko še verjeti v pravno državo.

Ivan Zidar, SCT

 
Mate zavrača, da bi presegel svoje pristojnosti
Minister za notranje zadeve Dragutin Mate odločno zavrača, da bi pri odvzemu prostosti Boštjanu Penku in Ivanu Zidarju 29. junija presegel svoje pristojnosti, zakone ali ustavo, so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Na ministrstvu zavračajo tudi, da bi Mate komentiral delo preiskovalnega sodnika.

Minister Mate je v petek ob seznanitvi javnosti s poročilom policije poudaril, da je policija izvedla svoje postopke zakonito in strokovno ter v skladu z usmeritvami državnega tožilstva. Pri tem odločno zavrača, da bi s svojim izvajanjem presegel svoje pristojnosti, zakone ali ustavo, navajajo na MNZ.

Janša v Matejevi izjavi ne vidi nič problematičnega
Kot je dejal premier Janez Janša , je minister Mate komentiral postopek, ki je zaključen. "Kakršenkoli komentar ne predstavlja vpletanja v postopek, ki še teče, in s tega vidika so dokončne odločitve sodnih organov lahko predmet kritike, komentarjev kogarkoli, tudi vi o tem pišete," je dejal premier. Problem bi po njegovih besedah bil, če bi se minister ali katerikoli drug predstavnik izvršilne oblasti vpletal v postopek, ki je še v teku. Ob tem je Janša opozoril na tožilski postopek, ki po njegovem mnenju še poteka in še ni zaključen, a ga kljub temu "opozicijska politika na veliko komentira" .

Pahor meni, da so politiki dolžni spoštovati načelo delitve oblasti. © BOBO

 
Pahor: Politiki se morajo vzdržati izjav
Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri Socialnih demokratih, je bila izjava notranjega ministra Dragutina Mateja o primeru aretacije Boštjana Penka in Ivana Zidarja napaka. Po mnenju predsednika stranke Boruta Pahorja so politiki dolžni spoštovati načelo delitve oblasti ter so se dolžni vzdržati izjav, ki bi lahko dajale vtis pritiska na organe pregona. Že v nedeljo pa se je na izjave Mateja odzvala predsednica Liberalne demokracije Slovenija Katarina Kresal, ki je dejala, da je minister "prestopil meje svojih pristojnosti in huje kršil ustavo" .

 
 

Z navajanjem neresničnih podatkov se zgolj diskreditira sodnikova odločitev, s katero minister ni zadovoljen.

Kolegij predsednika vrhovnega sodišča

 
Vrhovno sodišče: Neresnični podatki diskreditirajo sodnikovo odločitev
Oglasili pa so se tudi na vrhovnem sodišču, kjer je kolegij predsednika vrhovnega sodišča zapisal, da se "z navajanjem neresničnih podatkov se zgolj diskreditira sodnikova odločitev, s katero minister ni zadovoljen" . Ob tem v stališču navajajo, da izjave ministra Mateja temeljijo, po zagotovilih sodnika Andreja Barage , na neresničnih navedbah okoliščin, ki naj bi vzbujale dvom v nepristranskost sodnika (prijateljska povezava, privatno druženje, skupni dopusti).

Spomnimo, da je minister Mate na petkovi novinarski konferenci, na kateri je predstavil poročilo policije o odvzemu prostosti nekdanjemu državnemu tožilcu Boštjanu Penku in prvemu možu SCT Ivanu Zidarju, med drugim dejal, da je "skrajno nenavadno in sporno" , da je o predlogu za hišno preiskavo odločal preiskovalni sodnik, ki je v "tesnih prijateljskih povezavah" s Penkom. Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Andrej Baraga , ki je kot dežurni preiskovalni sodnik zavrnil predlog za hišno preiskavo, je dejal, da s Penkom nista osebna prijatelja, zanikal je tudi, da bi skupaj z njim dopustoval. Prepričan je, da je o zadevi nepristransko odločil.

Golobič: Če ima Mate utemeljene podatke, je dolžan ustrezno postopati
Predsednik Zaresa Gregor Golobič je glede izjav ministra Mateja v zadevi Zidar – Penko poudaril, da Mate postopka v zadevi ni le komentiral, temveč je diskvalificiral preiskovalnega sodnika. Če pa ima res utemeljene podatke, je dolžan ustrezno postopati, je dejal Golobič.

Pri tem je predsednik Zaresa omenil več možnosti – ovadbo, obvestilo pravosodnemu ministru ali predsedniku vrhovnega sodišča.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.