Slovenija
23 ogledov

Zidar "prizadet in užaljen"

1/11
Žurnal24 main
Čista lopata. Dokler dokazi ne bodo izločeni, se gradbeni baroni ne želijo zagovarjati.

Obtožnica. "Dokler nezakoniti dokazi ne bodo izločeni, v svoj zagovor ne bom povedal več kot to, da nisem nič kriv in da nimam ničesar skrivati," se je šef gradbenega podjetja SCT Ivan Zidar zagovarjal, ko so mu na sodišču prebrali očitke tožilstva, da naj bi podkupil državnega uslužbenca Tomaža Žiberta za pridobitev posla z izgradnjo letalskega nadzornega stolpa na Brniku, ki bi ga družno izdelala SCT in ajdovsko Primorje.

Zidar je sicer pred dobrima dvema letoma preiskovalni sodnici zanikal, da bi "komurkoli kadarkoli ponujal kakršnokoli nagrado. Zato sem prizadet in užaljen."

Najprej dokazi, potem zagovori
Tako kot Zidar je svoj zagovor pred sodnico zavrnila tudi nekdanja šefinja Vegrada Hilda Tovšak, ki naj bi se prav tako potegovala za isti gradbeni posel. "Na obtožnico, ki temelji na nezakonitih dokazih, ne morem podati zagovora." Tudi Tovšakova je po prijetju zaradi suma podkupovanja pri pridobivanju posla to preiskovalni sodnici zanikala, saj "nikomur ni dala niti evra".

Začasno nazaj v preiskavo
Zagovorniki osmih domnevno vpletenih v pridobivanje posla izgradnje letalskega stolpa sicer zdaj predlagajo, da o njihovem predlogu za izločitev vseh posnetih prisluhov odloči preiskovalni sodnik na ljubljanskem sodišču. "Ne gre za vrnitev v fazo preiskave, temveč za začasen odstop zadeve, ki se je začela danes obravnavati," predlaga Zidarjev zagovornilk Aleksander Čeferin, a so njegov predlog zavrnili.

Sojenje v primeru čista lopata se bo nadaljevalo 28. januarja z zaslišanjem kriminalista Roberta Slodeja. Zaslišana bosta tudi tajni policijski sodelavec in glavni nemški kriminalist, saj je tožilka želela, da se omenjene osebe zasliši neposredno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.