Slovenija
34 ogledov

Zidar v treh letih do treh milijonov

predor sct Žurnal24 main
Kot je razvidno iz obtožnice zoper Ivana Zidarja in še štiri ljudi, naj bi vodilni v SCT-ju izčrpavali podjetje prek slamnatih družb in na ta način pridobili okoli tri milijone evrov.

Ivan Zidar, prvi mož SCT, je leta 2005, kot pišejo tožilci, prek prijateljice začel iskati ljudi, ki bi za dobro plačilo ustanovili podjetja, ki bi SCT-ju izdajala račune za fiktivne storitve. Denar, ki bi ga za to plačal SCT, bi dvigovali in ga izročali Zidarju.

Vse pogodbe s podjetji, ki so nastajala v Bolgariji, Srbiji in Bosni, je podpisal Zidar, ki je podpisal tudi prve račune, pozneje pa je to prepustil sodelavcu Jožetu Prostorju. Po poročanju Televizije Slovenija so bila imena nekaterih poblaščencev celo izmišljena ali so jih dobili s krajo identitete.

V treh letih do 3 milijonov evrov
SCT-jev denar je romal na račune podjetij pri Hypo Alpe-Adria Banki v Celovcu, kjer sta ga vsak torek dvigovala Andrej Krajnc ali Andrej Feguš. Obdržala sta 20 do 30 odstotkov zneska, preostalo pa izročila Zidarju. Ta je denar nakazoval na pet svojih računov v Sloveniji, med letoma 2005 in 2008 naj bi si na ta način pridobil več kot 2.800.000 evrov, je razvidno iz obtožnice. Na svoje račune pa je velike zneske dobivala tudi Zidarjeva žena. Pologi so za dan ali dva sledili dvigom denarja v Celovcu.

Obtožnica je  podkrepljena s tisoči dokumentov in dokazi o okoli 30.000 telefonskih stikih med obtoženci, o njej pa se sodišče še ni izreklo.
Po začetku preiskave zavladala panika
Po začetku preiskave leta 2008 so dvigi in pologi usahnili. Ko so se v SCT-ju oglasili davčni inšpektorji, je, kot kaže, zavladala panika, so še poročali na nacionalni televiziji. Začelo se je urejanje dokumentacije za nazaj, sklepajo tožilci na podlagi telefonskih prisluhov. Iz njih je med drugim razvidno, da so se dogovorili, da bo za vse odgovarjal Jože Prostor, ki je bil takrat že hudo bolan.

Davčni svetovalec Darko Končan, ki je sodeloval z SCT-jem, se o posameznih pogodbah ni želel izreči. Dejal je, da je bilo pogodb ogromno, samih podjetij pa da ne pozna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.